31 Αυγούστου 2020

Σε κάποιες παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας

Και καθώς ο Αύγουστος τελειώνει, όχι όμως και το καλοκαίρι, ούτε και οι ευκαιρίες για εξορμήσεις στην ύπαιθρο, κάποιες ιδέες μαζί με αρκετές φωτογραφίες από τις όμορφες παραλίες στη δυτική Μεσσηνία που έτυχε πρόσφατα να επισκεφθούμε για μια ακόμη φορά:

Φωτογραφία επάνω αριστερά: Στην παραλία στο Στόμιο, κοντά στα Φιλιατρά.

Στο Στόμιο, περίπου 3,5 χιλιόμετρα βόρεια από τα Φιλιατρά, σε έναν μικρό κλειστό κόλπο, εκεί που καταλήγει ένα ρέμα, είναι η δημοφιλής για ντόπιους και επισκέπτες παραλία. Με καθαρά νερά, σχετικά μικρή όμως για το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώνει το καλοκαίρι. Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει από δυο διαφορετικά σημεία, από την μια και την άλλη πλευρά του ρέματος.

Η παραλία στο Στόμιο 

Στην Άγια Κυριακή, λίγο νοτιότερα από τα Φιλιατρά, είναι η κλειστή και προστατευμένη από τους ανέμους παραλία με το μικρό λιμανάκι. Εκεί, δεξιά και αριστερά της παραλίας, υπάρχουν και δυο καλές ταβέρνες. Στο βάθος της παραλίας φυσικό είναι να υπάρχει το εκκλησάκι της Άγιας Κυριακής από όπου πήρε 
η περιοχή το όνομά της. 

Η παραλία στην Άγια Κυριακή 

Η παραλία στην Άγια Κυριακή 

Στον Λαγκούβαρδο, βόρεια της Μαραθόπολης και βορειοδυτικά των Γαργαλιάνων, συναντάμε τη μεγάλη, περίπου δύο χιλιομέτρων, παραλία, που αντέχει στην καλοκαιρινή κοσμοσυρροή. Με πεντακάθαρα νερά, εκεί που καταλήγει ο ομώνυμος χείμαρρος. Ο αμμώδης βυθός της παραλίας, σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων από την ακτή, ξεβαθαίνει και μπορεί κάποιος να περπατήσει και πάλι. Όταν φυσά δυτικός ή βορειοδυτικός ισχυρός άνεμος, σχηματίζονται μεγάλα κύματα, και απαιτείται κάποια προσοχή λόγω των θαλασσίων ρευμάτων και της ιδιομορφίας του βυθού. 

Η παραλία στον Λαγκούβαρδο

Η παραλία του Λαγκούβαρδου διαθέτει δυο beach bar με δωρεάν τις ξαπλώστρες και τις ψάθινες ομπρέλες, απλά πληρώνει κανείς μόνο ότι παραγγείλει! 

Η παραλία στον Λαγκούβαρδο

Από τον παραλιακό δρόμο που ενώνει την Μαραθόπολη (Μάραθο) με τα Φιλιατρά η πρόσβαση στην παραλία 
του Λαγκούβαρδου μπορεί να γίνει από τρεις διαδοχικές εισόδους. Με την άνεση που εκεί υπάρχει αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος, ειδικά σε καιρούς πανδημίας όπως οι τωρινοί.

Στο Πετροχώρι, βόρεια της Πύλου, κοντά στη περίφημη Βοϊδοκοιλιά, υπάρχουν όχι μόνο μια αλλά περισσότερες συνεχόμενες παραλίες, που διακόπτονται από βράχια σε εντυπωσιακά σχήματα. Στην πιο μεγάλη, που είναι συνέχεια εκείνης στο Ρωμανό (με το γνωστό Costa Navarino), δεσπόζουν πίσω από την παραλία οι εντυπωσιακοί αμμόλοφοι. 

Η παραλία στο Πετροχώρι, δεξιά οι αμμόλοφοι

Μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο προσθέτουν τα διάσπαρτα ολόλευκα κρινάκια της άμμου.
Η παραλία στο Πετροχώρι, από τους αμμόλοφους με τα κρινάκια
 
Πολύ καλές είναι επίσης και οι δυο παραλιακές ταβέρνες. 

Πετροχώρι, από την παραλιακή ταβέρνα προς την παραλία

Δεν λείπουν από την παραλία στο Πετροχώρι και τα beach bar με τις ξαπλώστρες και τις ψάθινες ομπρέλες τις οποίες όμως πρέπει να πληρώσει κανείς επιπλέον. Για διαμονή σε μικρή απόσταση η από την παραλία υπάρχει το Ξενοδοχειακό συγκρότημα Navarone αλλά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά διαμερίσματα. 

Μια επίσκεψη στις παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας τον πιο ήρεμο και χωρίς πολύ κόσμο Σεπτέμβρη θα μπορούσαμε με άνεση να προτείνουμε.

Κείμενα και φωτογραφίες από Takis Ant
για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Στις παραλίες: Ρωμανού, Πετροχώρι και Βοϊδοκοιλιά
Στην παραλία του Λαγκούβαρδου
Στη δυτική Μεσσηνία το φθινόπωρο
Στην παραλία της Χρυσής Ακτής (Μάτι) Γαργαλιάνων
Στο κάστρο και τις παραλίες της Μεθώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου