14 Αυγούστου 2020

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ εξομαλύνουν τις σχέσεις τους

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν χθες Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, όταν υπογραφεί, θα καταστήσει το Αμπού Ντάμπι μόλις την τρίτη αραβική χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Η συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε πρώτα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα δει το Ισραήλ να θέτει τέρμα στα πρόσφατα σχέδιά του να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τα ΗΑΕ. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν το επιβεβαίωσε: η προσάρτηση τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών έχει «αναβληθεί» αλλά το Ισραήλ «δεν έχει αποποιηθεί» αυτή την πιθανότητα, διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του o
 πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ (σ.σ. τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ) και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΗΠΑ: Ιστορική συμφωνία Ισραήλ - ΗΑΕ

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Donald J. Trump @realDonaldTrump
HUGE breakthrough today! Historic Peace Agreement between our two GREAT friends, Israel and the United Arab Emirates!

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. 


Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Η ιστορική διπλωματική εξέλιξη θα προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μια απόδειξη της διπλωματίας και του οράματος των τριών ηγετών και του θάρρους των ΗΑΕ και του Ισραήλ να χαράξουν μια νέα πορεία που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ιράν: Επικίνδυνη και παράνομη η συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι «επικίνδυνη και παράνομη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το επαίσχυντο μέτρο του Αμπού Ντάμπι να φθάσει σε συμφωνία με το σιωνιστικό ψευδοκαθεστώς [το Ισραήλ] είναι μια επικίνδυνη κίνηση και τα ΗΑΕ και τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της», προστίθεται στην ανακοίνωση σύμφωνα 
το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.  «Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θετικό βήμα» λέει το Παρίσι

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε. 


«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρέσει ποτέ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την υποκριτική τους συμπεριφορά», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιδράσει έντονα».


ΓΓ του ΟΗΕ: Μια «ευκαιρία» για «ουσιώδεις διαπραγματεύσεις»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα να υπάρξει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μετά την αναγγελία της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτής των ΗΑΕ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Καλωσορίζοντας» την εξέλιξη, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο Γκουτέρες εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως «ευκαιρία οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες να ξαναρχίσουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στη λύση των δύο κρατών όπως προβλέπουν αποφάσεις του ΟΗΕ για το ζήτημα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

1 σχόλιο:

  1. Υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ – Μπαχρέιν σήμερα. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ αλ-Ναχάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ Αλ Ζαϊάν, υπέγραψαν τις συμφωνίες με τις οποίες ομαλοποιούνται οι σχέσεις των τριών χωρών, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ. Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ένα σημαντικό ειρηνευτικό βήμα», το οποίο καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και άλλα κράτη όπως η Τουρκία. kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή