12 Αυγούστου 2020

Τα διεθνή ΜΜΕ για το κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Το ενδιαφέρον και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αντανακλούν οι εκτεταμένες αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης στις έρευνες που ξεκίνησε στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου το τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», στην «τουρκική πολεμική ρητορική», καθώς και στην ένταση που οι ενέργειες αυτές προκαλούν.


«Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία πως “απειλεί την ειρήνη” στην Ανατ. Μεσόγειο» ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, που προέβαλε δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε «κακό σήμα» τη συνέχιση των ερευνών και κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα να αρχίσουν διάλογο. Το γερμανικό μέσο κάνει, επίσης, αναφορά στην πρόσφατη τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν ότι «δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζονται ή να απειλούνται τα χωρικά ύδατα ενός μέλους της Ε.Ε.».

Το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg είχε τίτλο «Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από την Τουρκία σε θαλάσσια διαμάχη με την Ελλάδα» και σημείωνε: «Η αψιμαχία στη Μεσόγειο είναι μία από τις πολλές προσπάθειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανακαθορίσει την Τουρκία ως μια δύναμη της περιοχής. Από τις συρράξεις στη Συρία και τη Λιβύη ως τις επιθέσεις στο Ιράκ, ο τουρκικός στρατός παρενέβη με οπλισμένα drones, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα».

Το BBC επέλεξε να αναδείξει «τον συναγερμό» που προκάλεσε στην Ελλάδα η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους «σε αμφισβητούμενα», όπως τα χαρακτήριζε, «νερά», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε τουρκική παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την «αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για διερευνητικές γεωτρήσεις» παρουσίασε το Euronews. «Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένα ερευνητικό σκάφος θα διεξάγει διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, ως μια τελευταία κίνηση σε μια συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών», αναφερόταν στο δημοσίευμα. 


Η ιστοσελίδα Politico εστίασε στην αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται και επισημαίνει ότι η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» εντάσσεται σε μία ευρύτερη πολιτική εξορύξεων εκ μέρους της Αγκυρας σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατ. Μεσόγειο, η οποία την έχει φέρει αντιμέτωπη με την Αθήνα και τη Λευκωσία, που θεωρούν ότι οι περιοχές όπου η Τουρκία αναζητεί υδρογονάνθρακες είναι δικές τους. Υπενθύμισε ότι «ένα παρόμοιο περιστατικό στην Ανατ. Μεσόγειο αποφεύχθηκε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από γερμανική παρέμβαση» προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας.

«Διαμάχη για το φυσικό αέριο-τουρκική πολεμική ρητορική στη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Augsburger Allgemeine που σημειώνει ότι «μετά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ, η Τουρκία είχε σταματήσει τις αμφιλεγόμενες έρευνες. Ο Ερντογάν στέλνει όμως τώρα και πάλι ερευνητικά και πολεμικά πλοία σε ελληνικά χωρικά ύδατα». Όπως επισημαίνεται «η διαμάχη των εχθρικών μεταξύ τους νατοϊκών εταίρων για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τον φυσικό πλούτο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μαίνεται εδώ και χρόνια. Ουσιαστικά η Ελλάδα επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας αξιώνει οικονομικές ζώνες και για τα νησιά της. Η Τουρκία, αντιθέτως, δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν οικονομικές ζώνες».

«Η Τουρκία προκαλεί αναστάτωση στη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος άρθρου στην Berliner Zeitung που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Από ελληνική σκοπιά οι τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο νοτίως των ελληνικών νησιών είναι παράνομες διότι η περιοχή αυτή ανήκει στη λεγόμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ευρωπαϊκής χώρας. Και η ΕΕ καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες καλώντας την Άγκυρα να τις τερματίσει. Κατά την τουρκική ανάγνωση, νησιά όπως η Κρήτη έχουν μεν χωρικά ύδατα, όχι όμως και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο μεταξύ η Αθήνα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο όπου το Κάιρο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν εν τέλει τέτοια ζώνη». 

Διένεξη για τους υδρογονανθράκες στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απέτυχαν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Η Άγκυρα σε πορεία κλιμάκωσης στο Αιγαίο». «Αυτή την Τρίτη ήρθε η νέα πρόκληση», σημειώνει το Spiegel Online. «O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την έκδοση νέων αδειών γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πολιτικά ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο. Οι οικονομικές προοπτικές, οι οποίες και πριν από την κρίση του κορωνοϊού ήταν δυσοίωνες, έχουν γίνει με αφορμή την πανδημία ακόμα χειρότερες. Η τουρκική λίρα αγγίζει την ιστορικά χαμηλή ισοτιμία με το ευρώ του 9:1. Ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί διέξοδο και σωτηρία στην εξωτερική πολιτική. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι καθησυχάζονταν, σκεπτόμενοι ότι Τουρκία και Ελλάδα θα απέφευγαν μια στρατιωτική αντιπαράθεση λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών. Ωστόσο δεν θα πρέπει πλέον να βασίζονται σε αυτό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου