21 Αυγούστου 2020

Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας!

Το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν.

Μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που λειτουργεί ως μουσείο (Kariye Müzesi ή Μουσείο Χώρας) από το 1958. Ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί η οποία δεν είχε εφαρμοστεί.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί η οποία δεν είχε εφαρμοστεί. 

Μωσαϊκό του Τρούλου του Ναού

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση, και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν. Ενδεχομένως θα είναι ένα από τα «χαρμόσυνα νέα» που θα ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας πέραν των ενεργειακών.


Μια ακόμη πρόκληση. H μετατρoπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί ακόμη μια πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, μετά την Αγία Σοφία, αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Kατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού» χαρακτηρίζει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Λίγα λόγια για τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη και κάποιες ακόμη φωτογραφίες, από την προ ετών εκεί επίσκεψή μας, στη συνέχεια: 


Κωνσταντινούπολη Μονή της Χώρας - Kariye Müzesi

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι, που θεωρείται ότι έχει από τα πλέον αξιόλογα βυζαντινά μωσαϊκά - ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Μετά την πτώση της Πόλης μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί (Kariye Camii). Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο (Kariye Müzesi ή Μουσείο Χώρας). 


Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση της Μονής στον 4ο αιώνα. Η ονομασία της (Μονή της Χώρας) οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βυζαντινοί, την έξω των χερσαίων τειχών πεδινή γη, την ονόμαζαν "Χώρα". 
.
Ο ναός που υπάρχει σήμερα χτίστηκε κατά ένα μέρος στα τέλη του 11ου αιώνα και αποπερατώθηκε τον 12ο αιώνα. Η μονή συλήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Το 1511 μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος, γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί, ενώ δίπλα του υψώθηκε ένας μιναρές. 

Μωσαϊκό, η κοίμηση της Θεοτόκου

Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού καταστράφηκε, ενώ τα μωσαϊκά και οι νωπογραφίες καλύφθηκαν από τους Οθωμανούς με ασβεστοκονίαμα. Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου.


Οι τοιχογραφίες του ιερού θεωρούνται από τα ωραιότερα έργα της βυζαντινής τέχνης. Η «Ανάσταση» είναι μια μεγαλοπρεπής σύνθεση. 

Η «Ανάσταση», μια μεγαλοπρεπής σύνθεση

Οι παραστάσεις στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες είναι από τις ωραιότερες Βυζαντινές. Τα χρώματα είναι έντονα, οι αναλογίες των μελών αρμονικές και η έκφραση των προσώπων φυσική.

Πηγές: Με πληροφορίες από afirimeno.com και skai.gr
Φωτογραφίες: Takis Ant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου