15 Αυγούστου 2020

Έχουν γίνει πόλεμοι και με ασήμαντη αφορμή

Tageszeitung: Xώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους και για πιο ασήμαντους λόγους.
Stern: Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
 
Associated Press: Τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας «χορεύουν» το ένα γύρω από το άλλο.

ΤΑZ: Έχουν γίνει πόλεμοι και με ασήμαντη αφορμή

Στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι αναφέρεται σε σχόλιό της η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, η οποία σημειώνει:

«Τη δεδομένη στιγμή κανένας δεν χρειάζεται φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι καν βέβαιο ότι αυτά τα κοιτάσματα θα φέρουν κέρδη. Δεν υπάρχει λόγος να αναζητηθεί τώρα φυσικό αέριο. Η πορεία κλιμάκωσης που ακολουθεί η Άγκυρα έχει στόχο προφανώς να αποσπάσει την προσοχή του λαού που υποφέρει, από τα σοβαρά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Τουρκίας. Βέβαια χώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους και για πιο ασήμαντους λόγους. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται επειγόντως να δώσουν λύση».

Stern: Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας;

Σε δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Stern, παρουσιάζεται η πορεία της ελληνοτουρκικής διένεξης γύρω από τις θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τίθεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα: «Θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;».

Το Stern εκτιμά: «Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Ένα μικρό λάθος ή ένα απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να επιφέρει κλιμάκωση στη σύγκρουση. Καμία χώρα από τις δύο δεν μπορεί να αντέξει στην πραγματικότητα έναν πόλεμο. Η τουρκική οικονομία είναι ασθενής, η κατάσταση επιδεινώθηκε με τον κορωνοϊό. Μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα θα καταβαράθρωνε πιθανότατα την τουρκική λίρα. Η Ελλάδα μόλις αναδύθηκε από μια σοβαρή οικονομική κρίση. Και η κρίση του κορωνοϊού έπληξε σκληρά τον βασικότερο τομέα της, τον τουρισμό».


Associated Press: Τα πολεμικά πλοία «χορεύουν» το ένα γύρω από το άλλο

Στην ελληνοτουρκική ένταση αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του Associated Press σχολιάζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ζητώντας από την Τουρκία άμεση αποκλιμάκωση.

Το πολεμικό ναυτικό Ελλάδας και Τουρκίας, σχολιάζει, επί πέντε ημέρες έχουν εμπλακεί σε μία «ακροσφαλή διπλωματία», ύστερα από την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις. Οι σχέσεις ιστορικής αντιπαλότητας των δύο κατ όνομα συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν βρεθεί σε «χαμηλό» δύο δεκαετιών και αναφερόμενο στην αντίδραση της Ελλάδας σημειώνει: «Η Ελλάδα τοποθέτησε τις ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό και έστειλε πολεμικά πλοία επί τόπου απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών σκαφών»

«Με τα πολεμικά πλοία να χορεύουν το ένα γύρω από το άλλο σε μια σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση, στην περίπτωση μιας τυχαίας σύγκρουσης ή εχθρικής ενέργειας», προσθέτει το διεθνές πρακτορείο.

Πηγές: Deutsche Welle , kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου