2 Φεβρουαρίου 2022

Ασκήσεις ισορροπίας ΚΙΝΑΛ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΚΙΝΑΛ ξέρουν πως στην πορεία προς τις κάλπες, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή του. 

«Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τους κανόνες της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου από την άλλη. Γιατί ίσες αποστάσεις στην περίπτωση αυτή σημαίνουν ταύτιση με τον Πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι βλαπτικό για τη Δημοκρατία», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της και τονίζει: «Το ΚΙΝΑΛ απέναντι σε μια καθαρά αντιθεσμική συμπεριφορά, επέλεξε το ρόλου του ‘’επιτήδειου ουδέτερου’’».

Σχετικά με στάση του ΚΙΝΑΛ επί της πρότασης δυσπιστίας, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκαν «Πώς γίνεται το ΚΙΝΑΛ να στηρίζει την πρόταση μομφής, αλλά να λέει “όχι” σε εκλογές;». «Η υπεύθυνη στάση μας ενοχλεί και τους δύο», απάντησε η Χαρ. Τρικούπη.

Το «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας μεταφράστηκε από τον πρωθυπουργό στη Βουλή ως ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εντάξει το ΚΙΝΑΛ σε ταυτόσημο πλαίσιο με την Κουμουνδούρου, στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία» όπως ο ίδιος είπε, εξαπολύοντας «προειδοποιητικές βολές», σε μια τακτική που αναμένεται να αποκτήσει δυναμική το προσεχές διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην έστρεψε στη Βουλή τα πυρά του κατά του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο, η πρόταση μομφής είχε και το ΚΙΝΑΛ στο στόχαστρο, καθώς υπαγορεύθηκε από την «απειλή που διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις», όπως λέγεται. Θεωρείται πιθανό, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει το παιχνίδι στο κοινοβουλευτικό τερέν, επιχειρώντας να αναδείξει την απουσία εκεί του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Στο ΚΙΝΑΛ όμως, που αναμένουν πως στην πορεία προς τις κάλπες Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την επιρροή του, εκτιμούν ότι διαθέτουν προς το παρόν δύο ισχυρά όπλα: Πρώτο την «προγραμματική αντιπολίτευση» την ώρα που, όπως αναφέρουν, «οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας επιδίδονται σε τοξικές μονομαχίες» και δεύτερο τα δημοσκοπικά δεδομένα με τις μετρήσεις να φέρνουν το ΚΙΝΑΛ σε μια σαφώς πιο ισχυρή θέση. Ετσι τηρούν και από τους δυο ίσες αποστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά ξέρουν ότι συγκεκριμένα θέματα απαιτούν καθαρές τοποθετήσεις. Ο
 ρόλος του ‘’επιτήδειου ουδέτερου’’ δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ, θα εξωμοιωθεί με απουσία. Εξάλλου, δεν αντέχεις να ισορροπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα με δυο πόδια σε δυο βάρκες...

Takis Ant για το afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου