10 Οκτωβρίου 2023

Χρηματιστήριο: Εκρηκτική άνοδος 4,2% στις 10.10.2023

Στις παρυφές των 1.160 μονάδων και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες 
επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, θυμίζοντας τις καλές μέρες του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 4,19%, για να κλείσει στις 1.157,85 μονάδες, σε μια προσπάθεια να βάλει γερές βάσεις για να μπορέσει να αφήσει πίσω του την παρατεταμένη περίοδο της πτωτικής διόρθωσης και να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στην αγορά τελευταία.

Από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και όχι μόνο, που σημειώθηκε για τον Γενικό Δείκτη στις 25/7 (1.345,95 μονάδες), μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, ο ΓΔ κατέγραφε απώλειες 17,43%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε συρρικνωθεί κατά 14 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, το υψηλότερο κλείσιμο είχε σημειωθεί στις 27/7 (1.109,87 μονάδες) και μετά το χθεσινό “mini sell off”, οι απώλειες έφθαναν στο 22,66%. Με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, επιχειρήθηκε σήμερα στο Χ.Α. προσπάθεια “ανάδυσης” από τα χαμηλά 5μηνου.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1.163,15 μονάδες (+4,67%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 1.157,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,19%. Ο τζίρος στα 120,1 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.  Άλμα κατά 6,81% ο δείκτης των τραπεζών που έκλεισε στις 916,80 μονάδες.

O Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 10.10.2023

Να σημειωθεί ότι η σημερινή εκρηκτική ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο, με το +4,19% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, είναι η ίσχυρότερη άνοδος του τελευταίου πενταμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί την επομένη των εκλογών, στις 22/5/2023 (+6,09%). 

Πάντως, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αυτές που θα δείξουν αν το σημερινό ανοδικό ξέσπασμα ήταν απλά μία διόρθωση – διάλειμμα στην πτωτική κίνηση, ή σηματοδοτεί την επιστροφή των αγοραστών.

Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, έπαιξε και η θετική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τους εκεί επενδυτές να εκτιμούν ότι οι τελευταίες γεωπολιτικές ανησυχίες (
σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς), θα αποτελέσουν ισχυρό τροχοπέδη σε κάθε σκέψη των Κεντρικών Τραπεζών για νέα αύξηση των επιτοκίων.

“Σήμερα οι Αγορές κινήθηκαν ανοδικά, τροφοδοτούμενες από τα σχόλια αξιωματούχων της FED που υποδεικνύουν μία παύση στον κύκλο σύσφιξης και με τους επενδυτές να εξακολουθούν να προσπαθούν να αποτιμήσουν την επίδραση από τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς”, αναφέρει η Eurobank Equities.

"Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος που συνεχίζουν να σωρεύονται, οι εκλογές για τους ΟΤΑ επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία του Κυβερνώντος κόμματος και τη συνακόλουθη ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου στη Χώρα μας. Αν η S&P αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στη Χώρα μας στις 20/10, ένα “end-year rally” είναι πιθανό να επιδιωχθεί" εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στο ταμπλό αποτύπωσε πλήρως την ανοδική εκτόνωση της αγοράς, με την Cenergy να ξεχωρίζει με το +10,71% που κατέγραψε, όπως και ο Μυτιληναίος με το δικό του +8,06%. Eurobank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Aegean, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 5%-7%, ενώ τα κέρδη σε Quest, Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 4%. Σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Autohellas, Coca Cola, Jumbo, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

afirimeno.com
με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου