14 Οκτωβρίου 2023

Bloomberg Economics: Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Τα τρία σενάρια

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως συνέβη και σε παρελθούσες συρράξεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν συρθούν στη σύγκρουση και άλλες χώρες.

Ο κίνδυνος είναι ορατός, δεδομένου ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς και τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ανέρχεται ήδη σε χιλιάδες. Υπάρχει δε η ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε Λίβανο και Συρία που υποστηρίζουν τη Χαμάς θα εμπλακούν στον πόλεμο.

Μια ευρεία κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε απευθείας σύγκρουση με το Ιράν, που προμηθεύει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την οποία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να συρρικνωθεί στο 1,7%, πτώση που θα κοστίσει στην παγκόσμια παραγωγή περίπου 1 τρισ. δολάρια.

Φυσικά, οι δευτερεύουσες επιπτώσεις δεν αποτελούν πρώτιστη ανησυχία εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας που λαμβάνει χώρα την τελευταία εβδομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών, και από τις δύο πλευρές, είναι άμαχοι. Δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στη Γάζα. Οι πυραυλικές επιθέσεις και η διαφαινόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ απειλούν τις ζωές των Παλαιστινίων που έχουν εγκλωβιστεί στον θύλακα, χωρίς έξοδο διαφυγής. Η καταστροφή αυτή εντείνει το θυμικό, καθιστώντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης πιο πιθανή.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως σημειώνει το Bloomberg Economics, μπορεί να προκαλέσει δονήσεις σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί κρίσιμο προμηθευτή προϊόντων ενέργειας και βασικό διάδρομο για τη ναυτιλία. (...)

Όλες αυτές οι πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Το Bloomberg Economics εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε τρία σενάρια.

Τα τρία σενάρια 

Στο πρώτο, οι εχθροπραξίες παραμένουν κατά κύριο λόγο περιορισμένες στη Γάζα και στο Ισραήλ. 
Στο δεύτερο, η σύρραξη διαχέεται σε γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Συρία, που "φιλοξενούν” ισχυρές τρομοκρατικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. 
Στο τρίτο σενάριο, ο πόλεμος κλιμακώνεται σε μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση των δύο περιφερειακών εχθρών. 


Και στα τρία σενάρια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο -αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αύξηση του πληθωρισμού, επιβράδυνση της ανάπτυξης- αλλά το μέγεθος του αντίκτυπου διαφέρει. Όσο διευρύνεται η σύρραξη, τόσο περισσότερο οι επιπτώσεις ξεφεύγουν από το περιφερειακό επίπεδο και επεκτείνονται στην παγκόσμια οικονομία. (...)

Δείτε αναλυτικά τα τρία σενάρια (Σενάριο 1: Η σύγκρουση περιορίζεται στη Γάζα. Σενάριο 2: Πόλεμος διά αντιπροσώπων. Σενάριο 3: Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ) στο Bloomberg Economics: Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή απειλεί την... (capital.gr)

Μπαίνουμε σε σκοτεινό μονοπάτι

Σε κάθε περίπτωση, το Bloomberg Economics σημειώνει ότι μπαίνουμε σε ένα σκοτεινό μονοπάτι.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων στο Ισραήλ αυξάνει την πιθανότητα αιματηρών αντιποίνων και ενός περιφερειακού πολέμου. Αν και η ζυγαριά εξακολουθεί να γέρνει προς το σενάριο μιας περιορισμένης σύγκρουσης, με υψηλό κόστος σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά με περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία και τις αγορές.

Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: οι ελπίδες για μια πιο σταθερή κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχουν εξανεμιστεί. Τα τελευταία χρόνια, η επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν και οι ειρηνευτικές συνθήκες μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών -με την προοπτική ότι θα ακολουθούσαν σύντομα και οι Σαουδάραβες- είχαν εγείρει ελπίδες ότι μπορεί επιτέλους να τερματιστούν οι διαμάχες δεκαετιών που βιώνει η περιοχή.

Αντ’ αυτού, όμως, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ανάφλεξη. Άλλωστε, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και οι αυξανόμενες εντάσεις με "μήλο της Έριδος” την Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι η γεωπολιτική έχει καταστεί εκ νέου η κινητήριος δύναμη των οικονομιών και των αγορών. Στη Μέση Ανατολή, βέβαια, αυτό δεν άλλαξε ποτέ.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου