23 Οκτωβρίου 2023

UniCredit: Προσφορά για την απόκτηση των μετοχών του ΤΧΣ στην Alpha Bank

Η μεγάλη ιταλική τράπεζα Unicredit θα υποβάλλει προσφορά προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αγορά του συνόλου των μετοχών 
(9%) που αυτό σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας των δύο τραπεζών. Παράλληλα οι δύο τραπεζες προχωρούν στη συγχώνευση των θυγατρικών τους τραπεζών στη Ρουμανία και τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά με την Alpha Bank να διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.

Βάσει της συμφωνίας διαμορφώνεται πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια Πελάτες της Alpha Bank, και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.

Πιο αναλυτικά:

Η Alpha Services and Holdings S.A. («Alpha»), 100% μητρική της Alpha Bank S.A. («Alpha Bank») και η UniCredit S.p.A («UniCredit») ανακοινώνουν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και στην Ελλάδα.

Αγορά στρατηγικού μεριδίου στην Alpha από την UniCredit

Η UniCredit υπέβαλε σήμερα προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αγορά, σε συμφωνία με τη στρατηγική και τις διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ, του συνόλου των μετοχών που αυτό κατέχει σήμερα, ύψους 9%. 

Εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Η συγχώνευση των ρουμανικών θυγατρικών

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν στους βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση της UniCredit Romania και της Alpha Bank Romania S.A. («Alpha Bank Romania»), μέσω της οποίας δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024. 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Alpha Bank αναμένεται 
(i) να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα και 
(ii) να λάβει χρηματικό τίμημα ύψους Ευρώ 300 εκατ. 

Εμπορική συνεργασία για τη διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων

Η Alpha και η UniCredit συμφώνησαν τους βασικούς όρους για: 
α) την εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία («AlphaLife»), 100% θυγατρικής εταιρείας ασφάλισης ζωής της Alpha που δραστηριοποιείται στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, 
β) τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Πελάτες στην Ελλάδα.

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας για την υποστήριξη των αναγκών των Πελατών τους στις χώρες παρουσίας τους.

Γ. Χατζηδάκης: Μια μεγάλη τράπεζα επενδύει και πάλι στην Ελλάδα

Μετά από πολλά χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει και πάλι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της Alpha Bank με τη UniCredit.

«Η Κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται. Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Αναλυτικά στο: 0228b63d-4a74-4bcf-b8bf-63f66009fb42 (athexgroup.gr)

3 σχόλια:

  1. Εκρηκτικό άλμα +12,44% σήμερα της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών (έκλεισε στα 1,4280 ευρώ, +0,1580 ευρώ ανα μετοχή), στον απόηχο του mega deal με την Unicredit, μετά την χθεσινή αναστολή διαπραγμάτευσης με φόντο την πρόταση για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην ελληνική τράπεζα που υπέβαλε ο ιταλικός τραπεζικός κολοσσός. Παράλληλα, η Alpha Bank συμπαρέσυρε σήμερα και τις υπόλοιπες τράπεζες οι οποίες κινήθηκαν έντονα ανοδικά (στο +4.43% ο Τραπεζικός δείκτης και στο +1,95% ο Γενικός Δείκτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΤΧΣ εκκινεί τη διαδικασία διάθεσης με πώληση του συνόλου της συμμετοχής του (9%) στο κεφάλαιο της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, μητρικής εταιρείας της Alpha Bank, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά και την υποβολή της, στις 23 Οκτωβρίου δεσμευτικής προσφοράς από πλευράς της ιταλικής UniCredit, με την προσφορά να ανέρχεται στο €1,33 ανά μετοχή. Η Διαγωνιστική Διαδικασία θα περιλαμβάνει διαδικασία υποβολής προσφορών και θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος στις 30 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έκλεισε το deal για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit, έναντι τιμήματος 293,5 εκατ. ευρώ ή 1,39 ευρώ ανά μετοχή. Σε σύγκριση με την τιμή αναφοράς στις 20 Οκτωβρίου 2023 (τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της Προσφοράς), το premium της συναλλαγής ανέρχεται σε 9,4%, ενώ σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (1,3950 ερώ ανα μετοχή) το προσφερόμενο τίμημα ισοδυναμεί με μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4%, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο και κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή