26 Οκτωβρίου 2023

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια αλλα δεν αποκλείεται νέα αύξηση

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που αναγκάζει την ΕΚΤ να κάνει μία «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει ακόμη και η ΕΚΤ δεν μπορεί να στείλει σήμα ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων έχει κλείσει.
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε, η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από την έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας και τον Γιάννη Στουρνάρα στο πλευρό της.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν χρειάζονται πλέον waiver (ειδική εξαίρεση), αλλά είναι ούτως ή άλλως επιλέξιμα για το PEPP.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, κάνοντας μια παύση των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων και δίδοντας μια ανάσα στις οικονομίες που «λυγίζουν» από το υψηλό κόστος δανεισμού, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα μεγάλα χρέη.

Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συνεδρίασαν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και αποφάσισαν να πατήσουν «φρένο» έπειτα από δέκα διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες αποφάσιζαν αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη.

Οι πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει «υπερβολικά υψηλός για μεγάλο διάστημα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, αν και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει χάρη και στην κάμψη της ζήτησης. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να οδηγηθεί κοντά στον στόχο του 2% εγκαίρως. Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά ακόμη». Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ακόμη ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να στηρίξουν την αποκλιμάκωση των τιμών.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε, αλλά παραμένει πολύ υψηλός σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, ενώ οι τιμές ενέργειας, σε ετήσια βάση, υποχώρησαν. Χτύπησε δε καμπανάκι για το οικονομικό κλίμα λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Εύσημα στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει «εξαιρετικά καλά», έχει επιδείξει «εντυπωσιακή ανάκαμψη» είπε η κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι ένα success story, αλλά μένει πολλή δουλειά να γίνει.

Πηγές: Πληροφορίες από naftemporiki.gr και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου