15 Οκτωβρίου 2023

ΣΕΒ: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία


Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που "βρίσκεται σε πρωτοφανή άνθιση" είναι, όπως προέκυψε από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας. Ενώ το κόστος της ενέργειας, το μη μισθολογικό κόστος και η - ευρωπαϊκή και ελληνική - γραφειοκρατία περιγράφονται ως οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες για την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 2021 οι επενδύσεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις επισημάνθηκαν ως παράγοντες αισιοδοξίας για την εξέλιξη της οικονομίας, οι οποίοι επαληθεύτηκαν.

Στην εφετινή συνέλευση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι "μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση». Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό παρά τις μεγάλες, νέες, προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή".

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας επεσήμαναν ότι το υψηλό κόστος αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις - και συνολικά για τις ευρωπαϊκές απέναντι στις ΗΠΑ. Διέκριναν καθυστέρηση επενδύσεων στα δίκτυα προκειμένου να "χωρέσουν" περισσότερες ΑΠΕ και να μην καθυστερούν οι αιτήσεις βιομηχανιών για επενδύσεις στην ιδιοκατανάλωση, ενώ ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους. 

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, η πράσινη μετάβαση μπορεί να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στη χώρα μας ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και δυνατότητα εξαγωγών "πράσινης" ενέργειας.

10 στόχοι για το 2030

Ειδικότερα, ο 
Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, έθεσε 10 στόχους για το 2030 για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και μια πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία: 
  1. Επενδύσεις: Διπλάσιες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες με ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία και τις δουλειές.
  2. Σύνδεση έρευνας με επιχειρήσεις: 100πλασιες συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
  3. Καινοτομία: Τριπλάσια κεφαλαιοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
  4. Συνεισφορά μεταποίησης: Ακόμα περισσότερες καινοτόμες μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στο 15% του ΑΕΠ.
  5. Επιχειρηματική μεγέθυνση: Διπλάσιες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν, και δημιουργούν απασχόληση και διαμορφώνουν ένα τύπο ελληνικού «Mittelstand»
  6. Ενδο-επιχειρησιακή κατάρτιση: Μια κουλτούρα όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταρτίζει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους της.
  7. Ορθολογική φορολογία μισθωτών. Σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση ώστε οι μισθωτοί να μην σηκώνουν υπέρμετρο βάρος.
  8. Απονομή δικαιοσύνης: Υπερδιπλάσια ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
  9. Γραφειοκρατία και πολυνομία: Μισή παραγωγή νόμων.
  10. Εισοδήματα: Μέσοι μισθοί βελτιωμένοι κατά τουλάχιστον 50%.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , sev.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου