20 Οκτωβρίου 2023

Έκθεση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Αφιερωμένη στα πενηντάχρονα της εμβληματικής αντιδικτατορικής κατάληψης της Νομικής Σχολής του 1973 είναι η αρχειακή έκθεση που εγκαινιάστηκε στο ισόγειο της Νομικής Σχολής Αθηνών (Σόλωνος 57). Την συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή και το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, με χορηγό το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ήταν 21 Φεβρουαρίου 1973 όταν περίπου 4.000 φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρωμένοι στην ταράτσα της Νομικής Σχολής, στη μαζικότερη έως τότε φοιτητική αντιπαράθεση με την χούντα, καλούσαν τον λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες. Ζητούν πρώτα και κύρια την κατάργηση του νομοθετικού διατάγματος 1347, που επιτρέπει την άρση της αναβολής στράτευσης για τους φοιτητές που απέχουν από τα μαθήματα τους. Τον Μάρτιο του 1973 πραγματοποιούν εκ νέου κατάληψη της Νομικής. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, είχε ξεκινήσει.

Με τεκμηριωμένη γνώση και υλικό από πρωτογενείς πηγές -φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα της εποχής, αφίσες, προκηρύξεις η έκθεση εστιάζει μεν στην κατάληψη της Νομικής, όμως προσπαθεί μέσα από τις τέσσερις ενότητες που τη συγκροτούν να καλύψει την πορεία του φοιτητικού κινήματος από την επιβολή της δικτατορίας έως την πτώση της και την αντίδραση νέων ανθρώπων απέναντι στο καθεστώς. 


«Η κατάληψη της Νομικής δεν ήταν πυροτέχνημα ούτε μια μοναδική πράξη»,τόνισε στα εγκαίνια της έκθεσης ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. «Ήταν καρπός ενός συνεχώς αναπτυσόμενου φοιτητικού κινήματος, το οποίο εφορμώμενο από σπουδαστικά αιτήματα οδήγησε σύντομα σε ανοιχτή σύγκρουση με το στρατιωτικό καθεστώς. Η θαρραλέα στάση των άοπλων φοιτητών και φοιτητριών μπροστά στην βίαιη καταστολή και η ανταπόκριση ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσαν καταλύτη για τα επόμενα βήματα του φοιτητικού κινήματος με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973».

Σκοπός των διοργανωτών είναι να τιμήσουν το γεγονός, τους πρωταγωνιστές του και παράλληλα η έκθεση να αποτελέσει στοιχείο διαπαιδαγώγησης των φοιτητών και φοιτητριών που περνούν καθημερινά από τον χώρο του ισογείου του ιστορικού κτιρίου. 

Με τίτλο «Στ' όνομα της ελευθερίας: Η κατάληψη της Νομικής και το αντιδικτατορικό κίνημα -50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής Σχολής» η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο στις 21/2/2023, ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων.(...)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου