10 Οκτωβρίου 2023

Ισραήλ: Πώς το φεστιβάλ μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου της Χαμάς

Ισραήλ: Ανάλυση από το BBC των βίντεο που κυκλοφορούν στα social media από το φεστιβάλ Supernova που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου της Χαμάς.


Το Supernova στην ύπαιθρο του Ισραήλ ήταν ένα φεστιβάλ όπως όλα τα άλλα: νέοι άνθρωποι χόρευαν και διασκέδαζαν μέχρι το πρωί. Πολλοί από τους συμμετέχοντες τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και μοιράζονταν την εμπειρία στα social media. Αλλά μετά ήρθε η φρίκη. 

Εως και 4.000 άτομα υπολογίζεται πως συμμετείχαν στη γιορτή και στα πλάνα φαίνεται ότι οι περισσότεροι ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών. Είχαν συγκεντρωθεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο νότιο Ισραήλ για το φεστιβάλ που υποσχόταν χορό, μουσική και ποτά σε «μυστική τοποθεσία». Οσοι είχαν αγοράσει εισιτήριο, ενημερώθηκαν «την τελευταία στιγμή» για τον χώρο της εκδήλωσης, μια ανοικτή περιοχή βόρεια του κιμπούτς Ρεχίμ, περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Γάζας. 

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στις 7.22 το πρωί (τοπική ώρα), νέοι άνθρωποι χαμογελούν και χορεύουν στο πρωινό φως του ήλιου. Πάνω από τα κεφάλια τους όμως, μικρά μαύρα σύννεφα καπνού μαρτυρούν την «αρχή του κακού» και την απειλή που πλησιάζει. Είναι τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους οι αμυντικοί πύραυλοι που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για να αναχαιτίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Στις ώρες που ακολούθησαν, η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες για να «τρυπήσει» την αεράμυνα του Iron Dome.

Το BBC συνέθεσε τα γεγονότα του φεστιβάλ που κατέληξε σε αιματοκύλισμα, διασταυρώνοντας βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Σε άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε λίγη ώρα αργότερα, η μουσική έχει σταματήσει. Πολλοί αρχίζουν να εκκενώνουν τον χώρο του φεστιβάλ – κάποιοι φαίνονται πανικόβλητοι, άλλοι σκύβουν για να προφυλαχθούν και κάποιοι κατευθύνονται με πιο χαλαρή διάθεση προς την έξοδο. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στον «φράκτη» της Γάζας, βρίσκεται σε εξέλιξη η επόμενη φάση της επίθεσης της Χαμάς.

Σε ένα σύντομο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram μια γυναίκα, ρουκέτες διασχίζουν τον ουρανό και άνθρωποι πασχίζουν να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλά 
«οι τρομοκράτες ήταν παντού»

Αγνωστο παραμένει αν οι ένοπλοι ήταν πληροφορημένοι για το φεστιβάλ, αλλά είναι βέβαιο άκουσαν τη δυνατή μουσική από τα ηχεία στον ανοικτό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, καθώς πλησιάζαν ήταν σαφές πως είχαν έρθει αποφασισμένοι να σκοτώσουν. Μία γυναίκα, η Τζίλι Γιόσκοβιτς, περιέγραψε στο BBC πως οι μαχητές «ήταν παντού και διέθεταν αυτόματα όπλα». 

Ολες οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι ο χώρος του φεστιβάλ ήταν πρακτικά περικυκλωμένος και όλοι οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί. Ο Τζιλάντ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, ήταν ανάμεσα σε όσους γλίτωσαν. «Γνωρίζαμε ότι πιθανότατα θα έκλειναν τον δρόμο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους δρόμους. Οδηγήσαμε μέσα στο χωράφι και προσπαθήσαμε να τους κρυφτούμε. Στη συνέχεια προχωρήσαμε ακόμα πιο βαθιά μέσα στα χωράφια, και τότε άρχισαν να μας πυροβολούν με τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών από διάφορα σημεία, καθώς και με βαρύ πυροβολικό».

Οσο ορισμένοι έτρεχαν να ξεφύγουν προς τα χωράφια και την έρημο, οι μαχητές περιφέρονταν μεθοδικά στους χώρους του φεστιβάλ και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Η σφαγή καταγράφηκε από κάμερα

Μία κάμερα σταθμευμένου αυτοκινήτου κατέγραψε στις 9.23 το πρωί τρεις ενόπλους. Ενας άνδρας κείτεται κουλουριασμένος δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Ενας τρομοκράτης, οπλισμένος με αυτόματο όπλο, φαίνεται να διατάζει έναν άλλο αιμόφυρτο άνδρα, που βρίσκεται εκτός πλάνου, να πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια τον αρπάζει από την μπλούζα και τον οδηγεί μακριά (εικόνα στη συνέχεια). Είναι άγνωστο αν επέζησε.

Ο άνδρας που παραμένει ξαπλωμένος δίπλα στο αυτοκίνητο ξαφνικά κινείται. Ολη αυτή την ώρα παρίστανε τον νεκρό, και σηκώνει το κεφάλι του για να δει αν είναι ασφαλές να επιχειρήσει να ξεφύγει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας άλλος τρομοκράτης μπαίνει στο πλάνο και φαίνεται να τον πυροβολεί στο κεφάλι από μικρή απόσταση 
(εικόνα στη συνέχεια).Σε άλλο σημείο του βίντεο, εμφανίζεται μία ομάδα ανδρών. Μόνο ένας είναι οπλισμένος και φαίνεται πως και οι τρεις έχουν επιστρέψει για να αναζητήσουν πολύτιμα αντικείμενα στις σορούς και τα αυτοκίνητα των θυμάτων τους. Ψάχνουν τις τσέπες του νεκρού άνδρα δίπλα στο αυτοκίνητο και ανοίγουν μια βαλίτσα σε ένα άλλο σταθμευμένο όχημα...  

Εικόνες βαρβαρότητας καταγράφηκαν σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τη διασωστική υπηρεσία Zaka, περισσότερα από 260 πτώματα έχουν ανασυρθεί από την περιοχή. (...)

Πηγές: BBC, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου