30 Οκτωβρίου 2023

Το Σκίτσο της Ημέρας 30.10.2023

Ένα τεράστιο αμερικανικό αεροπλανοφόρο ολόλκηρη η Κρήτη με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς. Εκεί στην Κρήτη, κοντά στα Χανιά, υπάρχει και η αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας. Το σκίτσο είναι του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν".

Και λίγα λόγια για τη 
Βάση της Σούδας από την el.wikipedia.org:

Η Βάση της Σούδας αποτελεί στρατιωτική βάση των Αμερικανών στην Κρήτη. Η Σούδα βρίσκεται κάτω από την ελληνική κυβέρνηση όμως οι Αμερικανοί έχουν δικό τους προσωπικό, υλικά, γραφεία και πυρομαχικά. 

Στη φωτογραφία αριστερά το George H.W. Bush στη Σούδα το 2017

Η βάση της Σούδας αποτελεί υπερπολύτιμο στρατηγικό σημείο γιατί από εκείνη την περιοχή οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγχουν την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ που οι ΗΠΑ διατηρούν μια φιλία διαφορετική από τις άλλες. 

Υπάρχουν 2 εγκαταστάσεις διευκόλυνσης λειτουργίας. Η πρώτη εγκατάσταση είναι η αεροπορική βάση που βρίσκεται στο χωριό Μουζουράς - βορειοανατολικά του αεροδρομίου Χανίων. Η δεύτερη βάση είναι η ναυτική βάση στο Μαράθι που βρίσκονται όλα τα πολεμικά πλοία των συμμάχων. Η βάση στη Σούδα είναι εξίσου σημαντική διότι συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά - το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδος - και μπορούν να προσδεθούν τα πολεμικά πλοία στο λιμάνι της (Σούδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου