21 Οκτωβρίου 2023

Αναβάθμιση από S&P: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Ο οίκος 
Standard & Poor’s (S&P) αναβάθμισε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά μία κλίμακα το αξιόχρεο της Ελλάδας, στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές (outlook), από ΒΒ+, επικαλούμενος τη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της. 

Είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε στην κίνηση αυτή, καθώς είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, τα δημόσια οικονομικά της χώρας βελτιώνονται, ενώ έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Εκτιμούν επιπλέον ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τους άλλους κοινοτικούς πόρους, θα στηρίξουν ισχυρή ανάπτυξη έως το 2026, και τη συνεχιζόμενη μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εάν οι επιδόσεις στον προϋπολογισμό και οι εξωγενείς ανισορροπίες, όπως από ένα αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά περισσότερο των εκτιμήσεων. Στον αντίποδα, ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εάν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω, σε επίπεδα ανάλογα του χρέους άλλων οικονομιών με αντίστοιχη αξιολόγηση.

Και αν η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη, με την αναβάθμιση από τον DBRS, την ένταξη των ομολόγων της στα προγράμματα αγορών τίτλων από την ΕΚΤ (QE), χωρίς να χρειάζεται κατ' εξαίρεση έγκριση, με την αναβάθμιση από τον S&P ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στα ραντάρ μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων. 

Οι θεσμικοί αυτοί επενδυτές αγοράζουν τίτλους που έχουν επενδυτική διαβάθμιση από δύο από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης - τον S&P, τον Fitch και τον Moody's. 

Επομένως, με μία πιθανή αναβάθμιση και από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ο οποίος σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αποκτήσουν μία πολύ ευρύτερη από τη σημερινή βάση μακροχρόνιων επενδυτών.

Όσον αφορά τον Moody's, μετά τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να δώσει και αυτός την επενδυτική βαθμίδα στην επόμενη αξιολόγησή του.

Μητσοτάκης και Χατζηδάκης για την αναβάθμιση

Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στα αγγλικά ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Σημαντικό ορόσημο σήμερα, καθώς η S&P Global Ratings αναβαθμίζει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Παραπάνω από θετική είναι η έκθεση της S&P και αποτελεί πατριωτικό καθήκον μας να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Και επεσήμανε πως «η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
DBRS: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (9.9.2023)
Moody's: Aναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες (16.9.2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου