24 Οκτωβρίου 2023

Η φωτογραφική γιορτή της βιοποικιλότητας

Διαγωνισμός Wildlife Photographer of the Year. Το φετινό μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στον γάλλο υποβρύχιο φωτογράφο και θαλάσσιο βιολόγο Λοράν Μπαλεστά για την εκπληκτική εικόνα ενός μοναδικού αρχαίου καβουριού που κινδυνεύει με εξαφάνιση. 

Ο διαγωνισμός, Wildlife Photographer of the Year, που διοργανώνεται από το βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, προσέγγισε φέτος, στην 59η χρονιά του, 49.957 συμμετοχές από 95 χώρες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους όλων των ηλικιών.

Μια έκθεση με 100 συμμετοχές εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Κρόμγουελ Ρόουντ στο Λονδίνο την Παρασκευή 13/10 και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2024. Εδώ, μια μικρή επιλογή, από 5 φωτογραφίες, από το Protagon.gr:

Επάνω αριστερά: Νικητής, βραβείο Portfolio: το πεταλοειδές καβούρι του Ατλαντικού (Tachypleus tridentatus ή tri-spine horseshoe crab) έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο για πάνω από 100 εκατ. χρόνια και συχνά περιγράφεται ως ζωντανό απολίθωμα, αλλά πλέον κινδυνεύει από την υπεραλίευση και την καταστροφή των οικοτόπων. LAURENT BALLESTA. 

Νικητής, Ωκεανοί - Η Μεγαλύτερη Εικόνα: Μια όρκα στις τελευταίες στιγμές της, στο Καντζάντ-Μπαντ της Ολλανδίας, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες για τη διάσωσή της. Η μετά θάνατον εξέταση της φάλαινας έδειξε ότι ήταν υποσιτισμένη και άρρωστη. LENNART VERHEUVEL. 

Νικητής, Ζώα στο Περιβάλλον τους: Δυο αρσενικά αγριοκάτσικα της Νουβίας παλεύουν για την κυριαρχία σε έναν βράχο στην έρημο Ζιν, στο Ισραήλ, κατά την περίοδο ζευγαρώματος. Και τα δύο επέζησαν από τη σύγκρουση χωρίς σοβαρό τραυματισμό. AMIT ESHEL.

Νικητής, Φυσική Τέχνη: Ο φωτογράφος βρισκόταν σε μια βάρκα όταν συνέλαβε με τον φακό του ένα ζευγάρι σούλους να φωλιάζουν σε μια προεξοχή βράχων στο εθνικό φυσικό καταφύγιο για θαλασσοπούλια, στο νησί Νος του αρχιπελάγους Σέτλαντ. RACHEL BIGSBY. 

Νικητής, Πορτρέτα Ζώων. Ενας χερσαίος τάπιρος βγαίνει προσεκτικά από το βαλτώδες βραζιλιάνικο τροπικό δάσος. Οι χερσαίοι τάπιροι τρέφονται στο δάσος με φρούτα και άλλη βλάστηση και με τη σειρά τους διασκορπίζουν σπόρους. Αυτή η σημαντική σχέση απειλείται από την απώλεια οικοτόπων, το παράνομο κυνήγι και τα τροχαία ατυχήματα. VISHNU GOPA.

Wildlife Photographer of the Year
Πηγή: 
Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου