12 Οκτωβρίου 2023

Ισραηλινός στόχος: Οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

«Η Χαμάς, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατασκεύασε δίκτυο σηράγγων που οδηγεί υπογείως από την πόλη της Γάζας μέχρι το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα»,  εξήγησε 
ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Τζόναθαν Κόνρικους, το πρωί της Πέμπτης.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στοχεύουν το υπόγειο δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεωνκατά την πρωινή ενημέρωση, τη στιγμή που οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονταν.

Ο 
Τζόναθαν Κόνρικους τόνισε ότι η Λωρίδα της Γάζας εξετάζεται σε δύο επίπεδα – ένα αφορά τους αμάχους στο επίπεδο του εδάφους και ένα δεύτερο στο υπόγειο επίπεδο, που αφορά τη Χαμάς. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε αυτό το δεύτερο επίπεδο που έχει κατασκευάσει η Χαμάς», σημείωσε. «Δεν πρόκειται για καταφύγια όπου θα μπορούσαν να προστατευτούν οι πολίτες της Γάζας όταν το Ισραήλ χτυπάει», τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το δίκτυο της Χαμάς

Σημειώνεται ότι η Χαμάς, τα προηγούμενα χρόνια, προετοίμασε εκτενές δίκτυο σηράγγων, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εξοπλισμένες με συστήματα επικοινωνίας. Τα κάποτε υποτυπώδη δίκτυα της Χαμάς έχουν αναβαθμιστεί, με τους μηχανικούς της να διαθέτουν πλέον σημαντική εμπειρία στην κατασκευή καλά κρυμμένων υπόγειων θέσεων, κέντρων διοίκησης και ανάπτυξης ενόπλων.

Επιπλέον, το Ισραήλ κάποτε διέθετε σαφές πλεονέκτημα στον τομέα της επιτήρησης έναντι της Γάζας. Πλέον, τα φθηνά και άμεσα διαθέσιμα πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέκτησε η Χαμάς έχουν εξισορροπήσει τους συσχετισμούς σε αυτό το επίπεδο. Η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί τις ισραηλινές γραμμές και τον βαθμό προσέγγισης των θέσεών της από τις εχθρικές δυνάμεις. 


Οι σήραγγες ως "το μετρό της Γάζας"

Στην πόλη της Γάζας, όπως έχει γίνει γνωστό, σε βάθος 50 με 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, υπάρχει μία υπόγεια πόλη με ένα δαιδαλώδες σύστημα με σήραγγες, δημιουργημένο από τη Χαμάς, οι οποίες εκτείνονται πάνω από 14χλμ και περιγράφονται χαρακτηριστικά ως «το μετρό της Γάζας».

Τα τούνελ ξεκινούν από το έδαφος της Γάζας και φθάνουν μέχρι την Αίγυπτο. Μέσα υπάρχει βαρύς οπλισμός, που περιλαμβάνει όπλα, βλήματα και πολλά πυρομαχικά. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανόν οι απαχθέντες Ισραηλινοί όμηροι να έχουν οδηγηθεί σε αυτά τα τούνελ. 

Από τη στιγμή που οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ μπουν στη Γάζα, οι σήραγγες μπορεί να λειτουργήσουν ως μέσα αιφνιδιασμού με τους ενόπλους της Χαμάς να ξεπηδούν πίσω από τους Ισραηλινούς στρατιώτες ή να επιτίθενται με αντιαρματικά όπλα κατά των τεθωρακισμένων και των αρμάτων μάχης. Το ενδεχόμενο αυτό καθιστά τον εντοπισμό και την καταστροφή των στοών απόλυτη προτεραιότητα για τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι Μονάδες Yahalom (Διαμάντι), γνωστές και ως οι «Κατεδαφιστές», ανήκουν στις Ειδικές Δυνάμεις του ισραηλινού Μηχανικού και είναι εκπαιδευμένες να δρουν σε υπόγειες εγκαταστάσεις.

Σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του «μετρό της Γάζας» όπως αποκαλεί ο ισραηλινός στρατός το δίκτυο των υπόγειων στοών, αναμένεται να έχει και η αεροπορία με τα βλήματα Rampage και άλλους διατρητικούς πυραύλους που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν υποδομές που προστατεύονται από παχύ τσιμέντο ή στρώματα εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου