9 Οκτωβρίου 2023

Στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομίας 2023

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2023, γιατί «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», όπως ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

The Nobel Prize @NobelPrize
BREAKING NEWS The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2023 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Claudia Goldin “for having advanced our understanding of women’s labour market outcomes.”

Της αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται «ντετέκτιβ». Συνδυάζοντας την ιστορική προσέγγιση και την οικονομική θεωρία, η Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin), βραβευμένη με το Νόμπελ Οικονομίας 2023, ερεύνησε διεξοδικά την γυναικεία απασχόληση, αναδεικνύοντας τις πηγές των μισθολογικών ανισοτήτων.

Πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ, η 77χρονη οικονομολόγος παρακολούθησε την μακρά εποποιία των αμερικανίδων εργατριών προς την ισότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και τον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Κλόντια Γκόλντιν διαιρεί την διαδρομή αυτή σε πέντε περιόδους: 
  • 1900-1920, όταν μικρός αριθμός πτυχιούχων γυναικών αναγκάσθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια (λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζόμενων γυναικών είχαν παιδιά). 
  • 1920-1940, όταν πολλές γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται για να κάνουν οικογένεια εξαιτίας της Μεγάλης Υφεσης.
  • Ακολουθεί ο Β' παγκόσμιος Πόλεμος και, μέχρι την δεκαετία του 1960, μία περίοδος όπου οι γυναίκες πιέστηκαν να κάνουν παιδιά και δεν επέστρεφαν στην εργασία παρά αφού τα μεγάλωναν, με χαμηλές επαγγελματικές προοπτικές.
  • Σε αντίδραση προς αυτήν την πραγματικότητα, και χάρη στο αντισυλληπτικό χάπι, οι κόρες τους στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έθεσαν ως προτεραιότητα την καριέρα τους και το ένα τέταρτο αυτών δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.
  • Η τελευταία γενιά προσπάθησε να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια, βοηθούμενη από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά χωρίς να επιτύχει την ισότητα, ούτε στην αμοιβή ούτε στην οικογένεια.
Στο τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2021 στις ΗΠΑ «Career and family: women's century-long journey towards equity», η Κλόντια Γκόλντιν εξηγεί ότι οι ανισότητες αυτές παραμένουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η μία τροφοδοτεί την άλλη μέσω της greedy work (αδηφάγου εργασίας), δηλαδή μέσω της συνθήκης ότι πολλά επαγγέλματα αμείβουν κατά δυσανάλογο τρόπο την διαθεσιμότητα του απασχολούμενου, των μακρών ωρών απασχόλησης και της εργασίας του σαββατοκύριακου.

«Η ισότητα στο ζευγάρι κοστίζει χρήματα και, όσο περισσότερο η εργασία είναι αδηφάγος, τόσο πιο ακριβή είναι η αναζήτηση της ισότητας», σημειώνει η Κλόντια Γκόλντιν. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com 
Σχετικες αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου