16 Οκτωβρίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ανατροπές στον β΄ γύρο

Μεγάλη ανατροπή στην πρωτεύουσα με τον Χάρη Δούκα (φωτο αριστερά) να επικρατεί του Κώστα Μπακογιάννη. Καθαρή επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη επί του Κων. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη. 
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημ. Κουρέτας επικράτησε του νυν περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού. Χαμηλή η συμμετοχή, στο 40,71% στις Δημοτικές και στο 35,16% στις Περιφεριακές.

Αλλαγή σκυτάλης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι υποψήφιοι που στήριζε η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκαν. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος έχασε την περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος κέρδισε την Πελοπόννησο.

Πρόσωπο της βραδιάς αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συγκεντρώνοντας το 55,96%, έναντι του 44,04% του κ. Μπακογιάννη, προκάλεσε τη μεγάλη ανατροπή στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Αθηναίων. «Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα», τόνισε στην πανηγυρική του δήλωση ο κ. Δούκας, σημειώνοντας ότι ξέρει την ευθύνη που αναλαμβάνει. Ευχαρίστησε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, λέγοντας ότι «οι πολίτες κατάφεραν το ακατόρθωτο».

Ο κ. Μπακογιάννης με δήλωσή του γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον νέο δήμαρχο και τον συνεχάρη για τη νίκη του. «Η ευθύνη του αποτελέσματος βαρύνει αποκλειστικά εμένα», τόνισε.

Παράλληλα, αλλαγή σκυτάλης έχουμε και στη Θεσσαλονίκη με τον Στέλιο Αγγελούδη να επικρατεί καθαρά του Κωνσταντίνου Ζέρβα με 67,3% έναντι 32,7%. «Αλλάξαμε σελίδα, γράφουμε ιστορία όλοι μαζί. Δεν περισσεύει κανείς, τώρα ξεκινάμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελούδης.

Στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ επανεκλέγεται, επικρατώντας (με 56,7%) του Κωνσταντίνου Σβόλη, ανεξάρτητου υποψηφίου προερχόμενου από τη ΝΔ. Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Πελετίδης τόνισε ότι «ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας».

Περιφέρειες

Στις Περιφέρειες, η ΝΔ κράτησε μόνο την Πελοπόννησο, χάνοντας από γαλάζιους «αντάρτες» σε Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ενώ ηττήθηκε και στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα: 
  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημ. Κουρέτας – που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικράτησε (με 59,68%) του νυν περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ο οποίος στηρίχθηκε από την Ν.Δ. «Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της περιφέρειας στην κυβέρνηση της χώρας και στους θεσμούς και αυτό θα κάνω από αύριο το πρωί. Δεν υπάρχουν κόμματα υπάρχει μόνο μία Θεσσαλία τίποτα άλλο», είπε μεταξύ άλλων ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
  • Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο Χριστόδουλος Τοψίδης νίκησε (με 50,86%) τον Χρήστο Μέτιο.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο ο ανεξάρτητος νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουντζούρης επικράτησε (με 54,68%) του Αλκιβιάδη Στεφανή, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Αμανατίδης κέρδισε (με 56,77%) τον υποψήφιο της Ν.Δ. και νυν Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη.
  • Καθαρή νίκη του πέτυχε και ο Γιάννης Τρεπεκλής (με 65,40%) έναντι της Ρόδης Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός, επικράτησε (με 52,77%) του Πέτρου Τατούλη.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνεχάρη τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, τόνισε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους και ξεκαθάρισε ότι αναμένει μια παραγωγική συνεργασία. «Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την Ν.Δ. Τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, για τον συσχετισμό των κομμάτων διαμορφώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ στάθηκε και στη χαμηλή συμμετοχή που καταγράφηκε σήμερα.

Κασσελάκης: Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων τονίζει: «Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά... Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Ανδρουλάκης: «Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «είναι η πρώτη ήττα του κυρίου Μητσοτάκη, της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών».

Κουτσούμπας: «Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα με την εκλογή δημάρχων της "Λαϊκής Συσπείρωσης": Στην Πάτρα, στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Τα πολιτικά μηνύματα
αποσπασμα από kathimerini.gr

Το δικό της πολιτικό μήνυμα, διαφοροποιημένο εν μέρει από εκείνο της πρώτης Κυριακής, με σημαντικές εκπλήξεις και ανατροπές σε τοπικό επίπεδο, έδωσε η χθεσινή, δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε μία περιφέρεια, την Πελοπόννησο, η Θεσσαλία πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης, ενώ σε άλλες τέσσερις νικητές αναδείχθηκαν «αντάρτες» του κυβερνώντος κόμματος. Παρότι το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ακυρώνει την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, είναι σαφές ότι προς την κυβέρνηση οι πολίτες διεμήνυσαν πως δεν δίνουν «λευκή επιταγή» και ότι η υπερβολική σιγουριά που εξέπεμψαν πολλά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες ενόχλησε και έφερε μια «διόρθωση» στην κάλπη.

Παράλληλα είναι σαφές πως στις περιφέρειες αλλά και στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης υπήρξε στον β΄ γύρο μια συσπείρωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλία, ενώ και σε άλλες περιπτώσεις εκτιμάται πως στηρίχθηκε ο «αντάρτης» και όχι ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πανηγυρίζει για απτά και μετρήσιμα κέρδη, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η επικράτηση στελεχών με μακρά θητεία στις τάξεις του κόμματος στους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, και η μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έστειλε το δικό της μήνυμα, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το κόμμα διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον αυτοδιοικητικό χώρο, που αντανακλούν πλέον και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πολύ περισσότερο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τη «μεγάλη εικόνα», από τον χάρτη των μεγάλων δήμων και των περιφερειών. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του ΚΚΕ, που κέρδισε από την εκλογική αναμέτρηση του β΄ γύρου συνολικά πέντε δήμους.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αποχή, καθώς στις περιφερειακές εκλογές η συμμετοχή κινήθηκε χθες περίπου στο 35% και στις δημοτικές στο 40%. Αν και κατά παράδοση η μεγάλη αποχή ευνοεί τους υποψηφίους που προηγούνται στον πρώτο γύρο, χθες σημειώθηκε ανατροπή και σε αυτό το στοιχείο, καθώς σε πολλές περιοχές υπήρξαν εμφατικές ανατροπές.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) κατάφερε να εκλεγεί περιφερειάρχης τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 59,68% έναντι του νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Αγοραστού που συγκέντρωσε ποσοστό 40,32%. Ο κ. Αγοραστός ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών έχασε περίπου 15% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Ο αποχωρών περιφερειάρχης εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των πολιτών από το μέγεθος των καταστροφών στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Daniel», το οποίο αποδίδεται και στην έλλειψη έργων από την περιφέρεια. Η συγκεκριμένη αποτυχία αποτελεί σαφές μήνυμα και προς τη Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές τη δεύτερη Κυριακή στη Θεσσαλία ήταν 39,27%, ενώ την προηγούμενη Κυριακή είχε προσέλθει στις κάλπες το 58,56%. 

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου