4 Οκτωβρίου 2023

Γιατί η Κίνα εξαφάνισε από τα social media τη φωτογραφία δύο αθλητριών που αγκαλιάζονται

Τα νούμερα αγώνα των δύο γυναικών παρέπεμπαν συνδυαστικά στα γεγονότα της Τιενανμέν


Μία φωτογραφία δύο Κινέζων αθλητριών που αγκαλιάζονται μετά τον αγώνα τους έγινε στόχος λογοκρισίας στην Κίνα –και όχι για λόγους ταυτότητας φύλου.

Μετά την κούρσα 100 μέτρων με εμπόδια στους Ασιατικούς Αγώνες, η Γου Γιάνι με το νούμερο 4 συγχαίρει με μια αγκαλιά τη Λιν Γιουγουέι για το χρυσό. Οπως αγκαλιάζονται, τα σορτσάκια τους σχηματίζουν τον αριθμό 64, που παραπέμπει σε μια ημερομηνία-ταμπού στην Κίνα (
4η Ιουνίου: 6ος μήνας στις 4). 

Η φωτογραφία των δύο αθλητριών γρήγορα εξαφανίστηκε από το Weibo, το κινεζικό Twitter – και όχι εντελώς από το ίντερνετ, με κάποια κινεζικά μέσα να επιλέγουν να την εμφανίζουν στα άρθρα τους.

Η 4η Ιουνίου (του 1989) σημαδεύτηκε από την άγρια καταστολή φοιτητών και διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Τα επεισόδια προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων, άγνωστο μέχρι σήμερα πόσων ακριβώς, και έκτοτε η δημόσια αναφορά στα γεγονότα και στην ημερομηνία, όταν δεν αποφεύγεται, λογοκρίνεται.

Είναι τόσο ευαίσθητη η συζήτηση για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου του 1989 στην Κίνα, ώστε οι νεότερες γενιές μεγαλώνουν γνωρίζοντας ελάχιστα για όσα εκτυλίχθηκαν και έμειναν στην Ιστορία ως η σφαγή της Τιενανμέν.

Πηγές: BBC, kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση:
Η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. 25 χρόνια πριν.
Τα μεσάνυχτα, της 4ης Ιουνίου του 1989, το αυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας έστελνε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και τανκς να πνίξουν στο αίμα τις φιλοδημοκρατικές ειρηνικές διαδηλώσεις των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν, στο Πεκίνο. Αποτέλεσμα: εκατοντάδες ή και χιλιάδες οι νεκροί τότε, ενώ τα βήματα προς τον εκδημοκρατισμό παραμένουν στάσιμα ακόμη και σήμερα. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές του κινέζικου καθεστώτος αναφέρουν μόλις 241. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου