25 Απριλίου 2013

Ο Κ. Μητσοτάκης απέναντι στους bloggers

Μίλησε για τα πάντα, την μοναξιά, το χρέος, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, την κατάντια της Βουλής, τη ΝΔ, την Τρόικα, την Ευρώπη και χειροκροτήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε στην εκδήλωση «mitsotakis vs. bloggers, catch me if you can» («Μητσοτάκης εναντίον μπλόγκερ, πιάσε με εάν μπορείς») το απόγευμα της Τετάρτης στο κατάμεστο από νέους βιβλιοπωλείο, Free thinking zone της οδού Σκουφά.

Απαντώντας και σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων μπλόγκερς*, ο 95χρονος πρώην πρωθυπουργός, είπε μεταξύ των άλλων και τα εξής: 

«Ο άνθρωπος όταν γεράσει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μοναξιάς, φεύγουν οι παλιοί σύντροφοι, μένει μόνος του και αλίμονο σε εκείνον που δεν κατορθώνει να ανοίξει διαύλους με τις επόμενες γενιές. Προσκαλούμαι από τα εγγόνια μου. Αυτό που θέλω να διδάξω είναι ότι χρειάζεται να μάθουμε να κάνουμε διάλογο. Έχει οπισθοδρομήσει η χώρα μας σε αυτό» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι έχει αναπτυχθεί μία κουλτούρα που θέλει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος ή ακόμη να εργαζόμαστε όλοι λιγότερο. «Το να καθόμαστε είναι ιδανικό;» διερωτήθηκε και σχολίασε ότι «χωρίς προσπάθεια δεν γίνεται τίποτε». 


Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της καθολικής δωρεάν παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση διότι «δεν είναι σωστό να πληρώνονται τα δίδακτρα του αιώνιου φοιτητή από το υστέρημα του φορολογουμένου. Πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αμφιβολία» είπε και τόνισε ότι «πρέπει να μπουν δίδακτρα για τους αιώνιους φοιτητές».

Σχετικά με τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες τους, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι σήμερα τα πράγματα είναι πιο ώριμα, διότι ο κόσμος προηγείται της πολιτικής ηγεσίας, ενώ παρατήρησε ότι αρκετοί πολιτικοί κινούνται γαντζωμένοι σε στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Αδύνατοι και επισφαλείς ηγέτες κάνουν τις χειρότερες επιλογές» είπε και αυτό διότι, «αισθάνονται ανασφαλείς και επιλέγουν τους χειρότερους» τονίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη τους άριστους. 

Ενώ σε άλλο σημείο ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «Αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή να διαγράφεται (από το κόμμα) όποιος έχει διαφορετική άποψη αποτελεί κατάργηση της δημοκρατίας και ντροπή»

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης είπε ότι «Το δράμα αρχίζει το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε πολιτική ελλειμμάτων, ακολούθησε κοινωνική πολιτική δανειζόμενο κι έκανε πολιτική που δεν άντεχε η οικονομία» είπε, όπως η αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου. Αλλά και η ΝΔ ακολούθησε σε πολλές περιπτώσεις πολιτική παροχών, συμπλήρωσε, ακόμη και πρόσφατα.
«Τα ξεχάσαμε όλα μπροστά στην εθνική ανάγκη. Όταν κινδύνευσε η Ελλάς να πέσει σε ακυβερνησία, συγκεντρωθήκαμε όλοι μέσα στη ΝΔ, παρά το ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο για πολλούς από εμάς, όμως το κάναμε γιατί η Ελλάς δεν έπρεπε να μείνει ακυβέρνητη, έπρεπε να φτιάξει μία ευρωπαϊκή πλειοψηφία. Το χρέος ήταν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, να την ξανακάνουμε ανταγωνιστική και να μείνει στην Ευρώπη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση, την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Τι θα πει κόκκινες γραμμές; Αν αύριο το πρωί δεν έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις ποιος θα μας δώσει λεφτά και δάνεια» αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι καλύτερο με ωμή ειλικρίνεια «να πούμε στον λαό την αλήθεια που ακόμη δεν του είπαμε».
«Δεν του είπαμε ότι θα ζήσουμε με τα λεφτά που έχουμε. Από τον ουρανό δώρα δεν υπάρχουν. Νομίζω ότι σε τελική ανάλυση αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο».

Σημείωσε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός ότι θεωρητικά υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια πιο κάτω για τη χώρα, τόνισε δε ότι πρέπει να υπάρχει φρόνηση και λογική και αναγνώρισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δίκαιης κατανομής της φτώχειας, λόγω της φοροδιαφυγής, ενώ παρατήρησε ότι πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας. Εξέφρασε δε, την θετική του έκπληξη για το φαινόμενο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας που παρουσιάζουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σήμερα σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ, ακόμη και από αυτούς τους την έβριζαν, όπως είπε. «Φιλελευθερισμός δεν είναι ασυδοσία» τόνισε, σημείωσε ότι το σοσιαλιστικό κράτος μεριμνά για τους πολίτες και ότι ο πολίτης παύει να είναι ενεργός παράγων στην παραγωγή και την οικονομία. «Συνεχίζει σε ένα βόλεμα και σε μία κατάσταση που δεν θέλει να αλλάξει. Το χαρακτηριστικό της οικονομίας είναι οι βολεμένοι άνθρωποι» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Οι βολεμένοι θα ξεβολευτούν, οι άνθρωποι θα ξαναδουλέψουν» είπε και επιτέθηκε στην πολιτική των αγροτικών επιδοτήσεων που έκαναν τους αγρότες να μην δουλεύουν και να μην παράγουν. «Για αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Ευκολότερα κόψαμε τις συντάξεις παρά κάναμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εγώ ακούγοντας τον Τόμσεν, λέω ότι ο άνθρωπος έχει δίκιο. Διαρθρωτικές αλλαγές δεν θέλουμε να κάνουμε.

«Υπάρχει δυνατότητα να γίνουν πολλά πράγματα, πρέπει να αλλάξει η συνήθεια των ανθρώπων, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, να ξεβολευτούμε και να χαλάσουμε τις συνήθειές μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, τόνισε ότι κάποιος που πληρώνεται με 700 ευρώ είναι καλύτερο να γυρίσει στο χωράφι του πατέρα του, διότι πλέον την ελιά δεν την μαζεύει κανένας Έλληνας.

«Θα τελευτήσω στα Χανιά στον τάφο που έχω ετοιμάσει, δίπλα στην Μαρίκα. Χανιώτης ήμουν και θα μείνω» είπε ο γηραιός πολιτικός. Σημείωσε δε ότι είναι ο μακροβιότερος βουλευτής από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αφού τόνισε ότι η αριστερή προπαγάνδα έκανε σκόπιμη διαστροφή της έννοιας του φιλελευθερισμού, συμπλήρωσε ότι ο ίδιος φιλελεύθερος ξεκίνησε και φιλελεύθερος θα τελειώσει.

«Στον σημερινό κόσμο δεν αντέχεται ο σοσιαλισμός με την μορφή που έχει φτάσει στο ενδιάμεσο διάστημα. Οι 40 ώρες είναι ανεδαφικές, δεν μπορείς να λες ότι δεν θα μεγαλώσει το όριο ηλικίας - μην κοιτάτε εμένα που είμαι 95 και δουλεύω. Όταν το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει, θα ανέβει και η εργασία. Οι άνθρωποι δυστυχώς δεν πεθαίνουμε νωρίς» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μαγικοί τρόποι δεν υπάρχουν και όποιος πάει κόντρα σε αυτήν την πραγματικότητα, υφίσταται τις συνέπειες που είναι η οικονομική κατάρρευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Έφυγε, όπως μπήκε, δηλαδή καταχειροκροτούμενος. Είναι και 95 χρονών, και τα 'χει ..."τετρακόσια".

___________________
*Τις ερωτήσεις έκαναν οι παρευρισκόμενοι μπλόγκερς: Λουκρητία (protagon.gr), Ματθαίος Τσιμιτάκης, Βασίλης Σωτηρόπουλος (e-lawyer), Παναγιώτης Παπαχατζής, Γιώργος Ευγενίδης (12 τετραγωνικά) και άλλοι.

__________________
Πηγή: http://www.tovima.gr στις 24/04/2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου