20 Απριλίου 2013

Ο μύθος των "φτωχών" Γερμανών

Στο εξώφυλλό του "Spiegel" εικονίζεται ένας άντρας, που κρατά ομπρέλα με το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθεται πάνω σε έναν γάιδαρο φορτωμένο με καλάθια που είναι γεμάτα με δεσμίδες ευρώ. 
Από πάνω φιγουράρει ο τίτλος «το ψέμα της φτώχειας. Πώς κρύβουν τις περιουσίες τους οι χώρες της Ευρώπης που μαστίζονται από κρίση».

Κεντρικό άρθρο με τον τίτλο "φτωχή Γερμανία" δημοσιεύει το περιοδικό "Spiegel", με αφορμή τη διαβόητη πλέον έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία εμφανίζει τους Γερμανούς φτωχότερους από τους πολίτες των χωρών που καλούνται να διασώσουν. Στο εν λόγω άρθρο του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται ότι οι Γερμανοί κακώς επωμίζονται το βάρος των διασώσεων των υπερχρεωμένων χωρών, αντί να το επωμιστούν οι πλούσιοι πολίτες τους.

Ειδικότερα το "Spiegel" υπογραμμίζει ότι η «ευρωδιάσωση δεν είναι δίκαιη, όταν οι άνθρωποι στις χώρες που εισπράττουν είναι πλουσιότεροι από τους πολίτες στις χώρες που δανείζουν». Γίνεται δε εκτενής αναφορά στα αντι-γερμανικά συνθήματα με τα οποία αντιμετωπίζεται η χώρα τους και η καγκελάριός τους, για να καταλήξει ο αρθρογράφος στο συμπέρασμα ότι «όλοι οι διαδηλωτές και όλοι οι επικριτές της Μέρκελ, στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, τη Λευκωσία και την Αθήνα συμφωνούν στο εξής: ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση του ευρώ, όσο το δυνατόν περισσότερα, επειδή είναι πλούσια χώρα». Τώρα, όμως, μιλούν οι αριθμοί και όχι οι συναισθηματισμοί, γράφει το "Spiegel", που αισθάνεται ότι η δικαίωση έρχεται μέσα από την έκθεση της ΕΚΤ.

Η έκθεση της ΕΚΤ απασχόλησε και άλλα γερμανικά έντυπα, όπως το "Focus", που σε άρθρο του με τίτλο «Προσοχή Γερμανία - τόσο πλούσιοι είναι στα αλήθεια οι Νοτιοευρωπαίοι» επισημαίνεται ότι «τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι καθαρή εκρηκτική ύλη για την ούτως ή άλλως τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Ειδικά στη Γερμανία ο αποτροπιασμός είναι μεγάλος και τίθεται επιτακτικά το ερώτημα γιατί να πρέπει οι Γερμανοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα χρέη του Νότου, τη στιγμή που οι άνθρωποι εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία».

Αντίθετα με τα παραπάνω έντυπα, η "Zeit", σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το θέμα στη σωστή του διάσταση, επισημαίνει ότι η αλήθεια είναι αρκετά πιο σύνθετη. Επισημαίνει η "Zeit" ότι στην πραγματικότητα η Γερμανία έχει βγει κερδισμένη από την κρίση. «Από τη στιγμή που κλονίζονται χώρες και τράπεζες, η Γερμανία τραβάει σαν μαγνήτης κεφάλαια από όλο τον κόσμο», γράφει σε άρθρο της. «Αυτό το κεφάλαιο γεμίζει τα ταμεία, βελτιώνει την εικόνα της οικονομίας και επιτρέπει σε όλο και περισσότερους Γερμανούς να αγοράσουν ακίνητα. Τη στιγμή που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση, η Γερμανία περνάει τις καλύτερες στιγμές της», σημειώνει και επικαλείται έγκριτο οικονομολόγο που υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει μπροστά της "χρόνια παχιών αγελάδων".

___________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr στις 19.4.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου