7 Απριλίου 2013

Ναυαγεί η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Σε χωριστή ανακεφαλαιοποίηση θα προχωρήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δυο τράπεζες θα παραμείνουν αυτόνομες.

Στόχος της τρόικας είναι η Eurobank να παραμείνει ως ξεχωριστός πόλος και ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απορροφήσει το υγιές κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το θέμα συζητήθηκε στην τρίωρη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, ενώ συμμετείχε και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου.

Σε ό,τι αφορά την συγχώνευση των δύο τραπεζών, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο από το ΤΧΣ.Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Εθνικής στην Eurobank (σήμερα κατέχει το 85%) αυτό δεν επηρεάζει καθόλου το σχεδιασμό του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και οι δυο τράπεζες αδυνατούν να συγκεντρώσουν το ελάχιστο όριο του 10% και κατά συνέπεια το ΤΧΣ θα καταστεί (μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα καλύψει) ο μεγαλύτερος μέτοχος και των δυο τραπεζών.

Έτσι την Δευτέρα το πρωί αναμένεται η σύγκλιση των γενικών συνελεύσεων των δυο τραπεζών ώστε μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις όλων των συστημικών τραπεζών


Ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (7.4.2013):

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

__________________
Πηγές:http://www.kathimerini.gr
http://www.bankofgreece.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου