17 Απριλίου 2013

Κύπρος: Πόρτα εξόδου στον Πανίκο

Καταπέλτης για τα λάθη και τις παραλείψεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που έχουν επιβαρύνει το ήδη δύσκολο οικονομικό κλίμα, είναι στην απαντητική επιστολή του, προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αναστασιάδης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο Alithia Online (www.alithia.com.cy).

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ενημερώνει τον Μάριο Ντράγκι γιατί η Βουλή των Αντιπροσώπων διερευνά πράξεις και χειρισμούς του Πανίκου Δημητριάδη που αφορούν την έρευνα της Alvarez & Marsal, ξεκαθαρίζει ότι δεν αποκλείεται τα συμπεράσματα της έρευνας να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που είναι και ο αρμόδιος να κρίνει κατά πόσον υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την έναρξη διαδικασίας παύσης του διοικητή Δημητριάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην επιστολή του καταγράφει σωρεία λόγων που έχουν οδηγήσει σε επικρίσεις και κλονισμό της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Δημητριάδη, τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τον ίδιο τον οργανισμό του οποίου προΐσταται, όπως αναφέρει.

Αναλυτικότερα στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται και τα ακόλουθα:

ΠΟΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ; Ενημερώνοντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πρόεδρος αναφέρει τα ακόλουθα για τις ενέργειες του Π. Δημητριάδη:

«...Ένα συστημικής σημασίας χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα – που σύμφωνα με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ήδη χρεωκοπημένη, έλαβε 9,5 δις ευρώ ELA, ένα ποσό που ισούται με το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το ποσό που ελήφθη από τον ELA δεν περιλαμβάνει το 1,8 δις ευρώ της κρατικής στήριξης που παραχωρήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στη Λαϊκή Τράπεζα τον Ιούνιο του 2012, περίπου το 10% του κυπριακού ΑΕΠ. Επομένως, συνολικά η Λαϊκή Τράπεζα έλαβε 11,3 δις ευρώ, σχεδόν το 70% του ετήσιου ΑΕΠ της Κύπρου, την ώρα που η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται το κράτος δεν υπερβαίνει τα 7,5 δις ευρώ.

β. Το κίνητρο πίσω από το λόγο για τον οποίο επιτράπηκε στη Λαϊκή Τράπεζα να λάβει βοήθεια 11,3 δις ευρώ, απαντάται εν μέρει από τον ίδιο τον διοικητή Δημητριάδη, ο οποίος σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη στις 26 Μαρτίου δήλωσε: 'Συνεχώς ενημέρωνα την κυβέρνηση για τους κινδύνους κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και για αυτό το λόγο πίεζα την προηγούμενη κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης τον Ιούνιο (2012), καθώς η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη αφού μέχρι τότε η άντληση ELA από τη Λαϊκή Τράπεζα είχε φτάσει το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου. Αυτό δεν ήταν κάτι ευχάριστο, αλλά έπρεπε να διατηρήσουμε στη ζωή τη Λαϊκή. Έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή η Λαϊκή μέχρι να γίνουν οι εκλογές, να έλθει στην εξουσία νέα κυβέρνηση και να λάβει αποφάσεις, ώστε να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να αποφευχθεί όχι μόνο η χρεωκοπία της Λαϊκής, αλλά και η χρεωκοπία της χώρας.'

Πιστεύω ότι η απόφαση του διοικητή Δημητριάδη να μην ακυρώσει τη συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας στη Λαϊκή από τον ELA, με στόχο να διεξαχθούν οι εκλογές το Φεβρουάριο του 2013, παρά το ότι «η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη» από τον Ιούνιο του 2012, δείχνει την αποτυχία αποτελεσματικής, προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης γενικότερα, την οποία υποχρεούται να προστατεύσει και, την ίδια ώρα εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία που απολάμβανε ο διοικητής από την προηγούμενη κυβέρνηση.»

ΦΤΑΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ. Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποφεύγει να υποδείξει με έμμεσο τρόπο και τα ερωτήματα που προκύπτουν γιατί επιτράπηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να αντλεί και να παρέχει ρευστότητα από τον ELA σε μία αφερέγγυα τράπεζα, κάτι που ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη Συνθήκη αλλά και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος παραθέτει τις αντιφάσεις του διοικητή Δημητριάδη, όσον αφορά τους όρους εντολής που δόθηκαν στην Alvarez & Marsal και την εξαίρεση της Λαϊκής από την έρευνα, την ώρα που αυτή η τράπεζα είχε ήδη αντλήσει 9,5 δις ευρώ από τον ELA.

Γράφει συγκεκριμένα ο πρόεδρος:

«... Αναφορικά με τους όρους εντολής που δόθηκαν στην A&M, τους οποίους γραπτώς ο διοικητής Δημητριάδης ενημέρωνε ότι θα αφορούσαν διερεύνηση για τις ευθύνες τόσον στην Τράπεζα Κύπρου, όσο και στη Λαϊκή Τράπεζα, η τελική έκθεση των A&M επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην Τράπεζα Κύπρου, επιλεκτικά αγνοώντας τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων στη Λαϊκή, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή είχε ήδη αντλήσει 9,5 δις ρευστότητα από τον ELA.

Κατόπιν έντονων αντιδράσεων από όλα τα κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με εξαίρεση το πρώην κυβερνών κόμμα, ο διοικητής Δημητριάδης απέσυρε την αρχική του δήλωση ότι η έκθεση της A&M ήταν η τελική, με τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο περί ενδιάμεσης έκθεσης και ότι η διερεύνηση από την A&M θα περιλάμβανε τη Λαϊκή. Παρ' όλα αυτά απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς τις αντικρουόμενες δηλώσεις του, αλλά και το πότε θα πρέπει να αναμένεται η έρευνα για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Κατά τη δική μου άποψη, ο διοικητής Δημητριάδης, για δικούς του λόγους, έχει προφανώς αποτύχει ή παραλείψει να δώσει σαφείς οδηγίες στην A&M να διεξάγει πλήρη έρευνα, ειδικότερα για τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, ήταν αφερέγγυα.»

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ. Πέραν των χειρισμών του Π. Δημητριάδη στο παρελθόν όμως, ο Πρόεδρος εγείρει και θέμα ικανότητας και δυνατότητας του να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος: «Παρά τις διαβεβαιώσεις της τρόικας, που περιλαμβάνει και την ΕΚΤ, ότι όλα τα μέτρα για τη διαδικασία εκκαθάρισης θα εφαρμόζονταν αμέσως, έχουν παρέλθει ήδη τρεις βδομάδες και αυτό δεν έχει συμβεί.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ελλείμματα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το αν αυτό αφορά την αποτυχία της Κεντρικής Τράπεζας να προετοιμαστεί επαρκώς για να εκτελέσει αποφάσεις που έχουν ληφθεί, την αδυναμία της να τις αντιληφθεί (σ.σ. τις αποφάσεις) ή ακόμα και την ανικανότητα της να υλοποιήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όφειλε να ανησυχήσει για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Την ίδια ώρα είναι αντιληπτό ότι αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε μένα και την κυβέρνησή μου, καθώς εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τη συνεργασία μεταξύ ΕΚΤ και Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και συνεπώς τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής αποφάσεων ή ακόμα και του Άρθρου 3.3 της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναφέρει ότι: 'Σύμφωνα με το Άρθρο 105 (5) αυτής της Συνθήκης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών θα συνεισφέρει στην ομαλή άσκηση πολιτικών που ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές όσον αφορά την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος'.

Πρόσθετα, ο διοικητής Δημητριάδης, δεν έχει ακόμα ορίσει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και διευθύνοντα σύμβουλο, αφήνοντας την τράπεζα χωρίς ηγεσία υπό την επίβλεψη ειδικού διαχειριστή τον οποίον διόρισε ο διοικητής. Ούτε έχει προχωρήσει με την έκδοση μετοχών της τράπεζας στους καταθέτες που έχουν υποστεί χρηματική ζημία.

Είναι εμφανές ότι οι διάφορες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων και στην πρέπουσα εποπτεία και διαχείριση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με τις ενέργειες ή την έλλειψη ενεργειών από μέρους του διοικητή Δημητριάδη, όπως σας τα έχω παρουσιάσει, συμβάλλουν αρνητικά στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας και έχουν φθίνουσα επίδραση, αυξάνοντας τις λογικές ανησυχίες όχι μόνο των Κυπρίων, αλλά και των καταθετών και επενδυτών κατοίκων της Κύπρου ή μη, που πέραν των χρηματικών ζημιών που έχουν υποστεί, αντιμετωπίζουν ήδη πολυάριθμες πρόσθετες δυσκολίες στις οικονομικές συναλλαγές τους.»

ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ. Κλείνοντας την επιστολή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι ο ίδιος και αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας έχουν αποφύγει επιμελώς τη δημόσια αντιπαράθεση με τον κ. Δημητριάδη, δείχνοντας σεβασμό στην ανεξαρτησία του θεσμού. Ωστόσο, καταλήγει με έναν πρόσθετο προβληματισμό προς τον κ. Ντράγκι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις τελευταίες μέρες έχουν παραιτηθεί τρία ακόμα μέλη του εξαμελούς διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, διαφωνώντας με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο διοικητής. «Πιστεύω, προσθέτει ο πρόεδρος, ότι οι παραιτήσεις αυτές επαρκώς και καθαρά υποδηλώνουν ότι ο διοικητής Δημητριάδης δεν απολαμβάνει καν την εμπιστοσύνη του οργανισμού του οποίου προΐσταται.»

_____________
Πηγή: αναδημοσίευση από το: http://www.alithia.com.cy/ της 16 Απρ. 2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου