13 Απριλίου 2013

Στερεότυπα για τους Έλληνες και τους Γερμανούς

Οι μεν Έλληνες έχουν υπερτροφικά εγώ, νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου, είναι σχιζοφρενείς - τη μια στιγμή καλοί, την άλλη κακοί - αλλά διαθέτουν τη χαρά της ζωής. 
Οι δε Γερμανοί θεωρούν ότι ο δύσκολος δρόμος είναι πάντοτε ο καλύτερος και ότι, αν χαίρεσαι αυτό που κάνεις, κάτι δεν κάνεις σωστά, αλλά είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.

Κάπως έτσι παρουσιάζονται στους «Οδηγούς ενός ξενοφοβικού για τους…», ένα είδος τουριστικών οδηγών όχι για τα αξιοθέατα μιας χώρας αλλά για τον λαό της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο tovima.gr, αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζουμε στη συνέχεια:.

«Εκτός από βασικές αρετές, όπως ειλικρίνεια και τιμιότητα, οι Γερμανοί επιδεικνύουν μεγάλη προσήλωση σε δευτερεύουσες όπως ακρίβεια, τάξη, αίσθημα ευθύνης, συνέπεια, τελειομανία» λέει ο Στέφαν Τσάιντενιτς, συγγραφέας του «Xenophobe's guide to the Germans», όπως είναι ο τίτλος στο πρωτότυπο.

«Οι Γερμανοί περιφρονούν όποιον ζει εύκολη ζωή», προσθέτει, «ενώ οι Ελληνες, ακριβώς το αντίθετο: τον ζηλεύουν», επεμβαίνει η Αλεξάνδρα Φιάδα, συγγραφέας του «Xenophobe's guide to the Greeks».

Ένας Γερμανός, προτιμά να πεθάνει παρά «να είναι επιεικής με τον εαυτό του», λέει ο κ. Τσάιντενιτς. «Οι Γερμανοί ζηλεύουν κατά βάθος τους Ελληνες. Ζηλεύουν το ότι είναι υπερήφανοι για τον εαυτό τους και αγαπούν την ταυτότητά τους. Οι Γερμανοί, λόγω και των ενοχών για το ναζιστικό παρελθόν τους, δεν αισθάνονται άνετα με την ταυτότητά τους. Υπεραναπληρώνουν κάνοντας αυστηρή αυτοκριτική».

Οι Ελληνες, πάλι, νομίζουν ότι όλος ο κόσμος τους χρωστάει. Η κρίση και τα μνημόνια, ειδικά στην αρχή, έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο την ελληνική κοσμοθεωρία ότι «οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να μας συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο γιατί εμείς δώσαμε τα φώτα στη Δύση», λέει η κυρία Φιάδα.

Η σειρά αυτή των οδηγών, την οποία εκδίδει βρετανικός οίκος για δεκάδες λαούς, ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Η κρίση, που διεύρυνε το χάσμα βορρά-νότου στην ΕΕ, προσέδωσε μεγάλη επικαιρότητα στους ξενοφοβικούς οδηγούς. «Το ότι οι Γερμανοί είναι οι "κακοί" της Ευρώπης σήμερα αντικατοπτρίζεται στη ζήτηση για το βιβλίο στο εξωτερικό».

Τι ενοχλεί έναν Γερμανό στην Ελλάδα; «Η έλλειψη συνέπειας και τάξης» - άλλωστε για τους Γερμανούς η τάξη (ordnung) είναι ό,τι για τους Ελληνες το φιλότιμο: προς Θεού, μην πληγωθεί.

____________________
Πηγή: http://www.tovima.gr της 13.4.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου