9 Απριλίου 2013

Independent: Ο "θατσερισμός" εξακολουθεί να δηλητηριάζει τη Βρετανία

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, θα τελεστεί η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, της κάποτε "σιδηράς κυρίας". Υμνολόγια για τα επιτεύγματα και τις παρακαταθήκες της θα ακουστούν, για δυσαναπλήρωτα κενά θα μιλήσουν..., αποσιωπώντας την άλλη πλευρά, όπως γίνεται συνήθως στις περιπτώσεις αυτές. 

Όμως, ένα ενδιαφέρον άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent (του Όουεν Τζόουνς), που δημοσιεύεται σήμερα στο tovima.gr, έρχεται να μας προσγειώσει:


Ας δούμε ορισμένα αποσπάσματα του άρθρου:

«Ο θατσερισμός υπήρξε μια εθνική καταστροφή για την Βρετανία, με τη χώρα να παραμένει παγιδευμένη στον ιστό του μέχρι σήμερα»

«Όπως είχε πει κάποτε κι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Θάτσερ, Τζέφρι Χάου, ''ο πραγματικός θρίαμβος της ήταν το ότι κατάφερε να μεταμορφώσει όχι ένα, αλλά δυο πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε όταν οι Εργατικοί ανέβηκαν κατόπιν στην εξουσία, ο θατσερισμός είχε γίνει αποδεκτός ως κάτι μη αναστρέψιμο''»,
θυμίζει ο δημοσιογράφος και προσθέτει: «βρισκόμαστε εν μέσω της τρίτης οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το συμπέρασμα είναι πως και οι τρεις αυτές υφέσεις συνέβησαν μετά από την εγκαθίδρυση του θατσερισμού. Η σημερινή κρίση έχει τις ρίζες της στο θατσερικό πείραμα της ελεύθερης αγοράς, το οποίο κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής βάσης της Βρετανίας προς όφελος ενός οικονομικού τομέα χωρίς κανόνες».

Ως συνέπεια του θατσερισμού «Ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις ερημώθηκαν και δεν ανέκαμψαν ποτέ. Ακόμη κι όταν η Βρετανία υποτίθεται πως ήκμαζε, οι βιομηχανικές πόλεις έπασχαν από αυτό που ονομάζεται σήμερα ''οικονομική αδράνεια''»,
επισημαίνει ο Τζόουνς.

«Σήμερα πια η Βρετανία είναι μια από τις πιο κοινωνικά άνισες χώρες στη Δύση, απόδειξη πως η πολιτική παρακαταθήκη της Θάτσερ εξακολουθεί να κυλάει στις φλέβες του βρετανικού πολιτικού συστήματος...
». 

Και καταλήγει ο Τζόουνς: «η πρόκληση σήμερα για τη χώρα είναι να εξαλείψει κάθε ίχνος θατσερισμού και να χτίσει μια νέα Βρετανία που θα στηρίζεται ξανά στα συμφέροντα των απλών, εργαζόμενων ανθρώπων».
_________________
Πηγή: http://www.tovima.gr της 9.4.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου