9 Απριλίου 2013

Αυξάνεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο

Εν μέσω φημών ότι η Πιονγιάνγκ (Βόρειος Κορέα) ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμα πυρηνική δοκιμή, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα.

«Η κορεατική χερσόνησος κατευθύνεται προς έναν θερμοπυρηνικό πόλεμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρήνη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. «Σε περίπτωση πολέμου, δεν επιθυμούμε να εκτεθούν οι ξένοι που ζουν στη Νότια Κορέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οργάνου της προπαγάνδας του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ζητεί από «τις ξένες οργανώσεις, τις εταιρείες και τους τουρίστες να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα εκκένωσης».

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγιάνγκ, η οποία απείλησε και τις δύο χώρες με πυρηνική επίθεση.

Η απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Καεσόνγκ, όπου 53.000 βορειοκορεάτες εργάζονται σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, ενισχύει τη φημολογία ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμη πυρηνική δοκιμή.

Εν τω μεταξύ το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία εγκατέστησε πυραύλους "Πάτριοτ" στο κέντρο του Τόκιο για να αντιμετωπίσει πιθανό χτύπημα της Βορείου Κορέας, η οποία απειλεί το αρχιπέλαγος,.
«Η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τον ιαπωνικό λαό και να εγγυηθεί την ασφάλειά του» τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, η Ιαπωνία θα κάνει αυτό που πρέπει σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές» πρόσθεσε. 

Ανήσυχος για την κλιμάκωση της έντασης εμφανίζεται και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος δήλωσε:
«Δεν θα το κρατήσω μυστικό, ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, επειδή είμαστε γείτονες. Και αν, ο μη γένοιτο, κάτι συμβεί, το Τσέρνομπιλ, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε, θα φαίνεται σαν παιδικό παραμύθι. Υπάρχει τέτοια απειλή ή όχι; Πιστεύω ότι υπάρχει…Θα προέτρεπα άπαντες να ηρεμήσουν…και να αρχίσουν να λύνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια». 

_______________
Πηγές: http://www.tovima.gr και http://www.ethnos.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου