30 Απριλίου 2013

Κύπρος: Η Βουλή με οριακή πλειοψηφία ενέκρινε το μνημόνιο

Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων σε μία κρίσιμη ψηφοφορία επικύρωσε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, στα μέσα Μαΐου. 
Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε τέσσερις ώρες και ήταν αρκετά έντονη.

"Ναι" ψήφισαν 20 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), 8 του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης. "Όχι" ψήφισαν οι 19 βουλευτές του (κομμουνιστικού κόμματος) ΑΚΕΛ, 5 του (σοσιαλιστικού κόμματος) ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κ. Ν. Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκης και ανεξάρτητος κ. Ζ. Κουλίας. 


Πλέον το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση είναι νόμοι του Κυπριακού κράτους.

Να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ, παρουσίασε πρόταση για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη ζητώντας παράλληλα και δημοψήφισμα. Στην απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ επισημαίνεται μεταξύ των άλλων ότι «η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε το μνημόνιο σκληρό μεν, αλλά ως μονόδρομο. Συνεπάγεται, είπε, οδυνηρές θυσίες αλλά αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει τη συγκρατημένη έστω προοπτική εξυγίανσης. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση (ΑΚΕΛ) σημειώνοντας: «Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά στις οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Έξω από την Βουλή πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, ενώ σημειώθηκαν και διάφορα μικροεπεισόδια.

Δηλώσεις Αναστασιάδη:

"Η σημερινή απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα", είπε ο
 Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και συνέχισε ξάλλου, θα ήταν οξύμωρο τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ενέκριναν τη δανειοδότηση της Κύπρου με 10 δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή μιας χώρα με άδεια ταμεία να την καταψήφιζε, χωρίς να έχει ενώπιον της κανένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο".

"Η κυβέρνηση θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο Ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε μαζί μας όλη την πολιτική ηγεσία, και αυτούς που υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και αυτούς που την καταψήφισαν διότι πάνω απ’ όλα είναι η σωτηρία της Κύπρου" πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου