15 Απριλίου 2013

Τράπεζες: "Καμπανάκι" από Moody΄s για αύξηση των επισφαλών δανείων

Εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, η Moody’s αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τραπεζών θα αυξηθούν περισσότερο από το 30% του συνολικού δανεισμού τους μέχρι το τέλος του 2013, και αναμένει και ακόμη μεγαλύτερη άνοδο το 2014.

Η σημαντική αύξηση των NPLs αποτελεί credit negative για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει στην εβδομαδιαία έκθεση της η Moody’s.

«Αν και τα στοιχεία του συστήματος μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 κάνουν λόγο για αύξηση 36,4% των ονομαστικών NPLs, στο 24,6% του συνολικού δανεισμού, πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς δεν περιλαμβάνουν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Συνεπώς, θεωρούμε πως το μέγεθος των συνολικών προβληματικών δανείων, μαζί και με τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, θα διαμορφωθεί κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του έτους».

Όπως εξηγεί, οι κύριοι λόγοι για την επιδείνωση της ποιότητας των assets των τραπεζών είναι η πιεσμένη εγχώρια ζήτηση, η περιορισμένη ρευστότητα και η απομόχλευση του κλάδου, η άνοδος της ανεργίας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Σημειώνει ακόμη τις έντονες πιέσεις από καταναλωτές και επιχειρήσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να συμφωνήσουν σε βελτιωμένους όρους και/ή σε haircut του υφιστάμενου χρέους τους.

____________
Πηγή: http://www.capital.gr της 15.4.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου