25 Απριλίου 2013

Το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο: Ιστορική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επαναστατική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο, του πρώτου αεροσκάφους που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Το "Solar Impulse", όπως λέγεται το αεροσκάφος θα επιχειρήσει, τον ερχόμενο μήνα, να ταξιδέψει πάνω από ολόκληρη την Αμερική θέλοντας να αποδείξει πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποβεί στο μέλλον η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Το πρώτο αυτό αεροσκάφος, που έκανε το "μυθικό βήμα στην εξέλιξη της αεροπλοΐας" πετώντας για ένα χιλιόμετρο πάνω από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, κατασκευάστηκε από μία ελβετική εταιρεία. Κατά μήκος των φτερών του, που η έκτασή τους ανέρχεται στα 63 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκονται τοποθετημένα 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που τροφοδοτούν τις μπαταρίες του. Από εκεί προέρχεται η προωστική δύναμη που του χαρίζει ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα.

Το αεροσκάφος ζυγίζει όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο και όσο ο ήλιος «βλέπει» τα φτερά του, μπορεί να πετά ασταμάτητα. Πρόβλημα υπάρχει μόνο αν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και οι ακτίνες του ήλιου αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τα φωτοβολταϊκά του κύτταρα.

Η εταιρεία που το κατασκεύασε αναφέρει πως σε δύο χρόνια, το αεροσκάφος θα είναι σε θέση να κάνει τον "περίπλου" της Γης μόνο και μόνο με τη βοήθεια του ήλιου.

_______________
Πηγή: http://www.tanea.gr στις 25.3.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου