19 Φεβρουαρίου 2014

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία με 25 νεκρούς

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Κίεβο με τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. 

Οι πρώτες πρωινές ώρες μετά τις αιματηρές οδομαχίες αποκάλυψαν ένα σκηνικό φρίκης και καταστροφής: παντού καμμένα κτίρια και οχήματα, δεκάδες αιμόφυρτοι τραυματίες, μια χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας επισήμως οι νεκροί ανέρχονται στους 25 και οι τραυματίες στους 241, εκ των οποίων 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι. Όπως όμως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το πρωί της Τετάρτης σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία «με βία και δολοφονίες». Επιπλέον κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αυτοί κάλεσαν τους ριζοσπάστες «σε ένοπλο αγώνα». «Χωρίς εντολή από τον λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», τόνισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στις αιματηρές, ολονύχτιες συγκρούσεις της Τρίτης στο Κίεβο.

Οι διαδηλώσεις που οδήγησαν στα πρωτόγνωρα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τη συνεδρίαση της Βουλής την Τρίτη: Το αποτέλεσμα για το ψήφισμα που κατατέθηκε και αφορούσε σε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να επιστρέψει σε αυτό του 2004 με περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό για την αντιπολίτευση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να εγκαταλείψουν την πλατεία. Οταν αυτό έληξε, η αστυνομία με τεθωρακισμένο όχημα διέλυσε τα οδοφράγματα και εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και νερό.

Όλη τη νύχτα μαίνονταν συγκρούσεις, ενώ οι επιχειρήσεις των αστυνομικών Αρχών συνεχίζονταν. Ακόμη κάιγονται οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές.

Η κλιμάκωση της βίας και της αναρχίας στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις της διεθνούς διπλωματίας.

__________________
Πηγές: www.tanea.gr και www.ethnos.gr 19.02.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου