15 Φεβρουαρίου 2014

Economist: "Σχέδιο Ομπάμα" και "συνομοσπονδία" στην Κύπρο

Από SigmaLive: 14.02.2014

Ως ένωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε μία «συνομοσπονδία» με δύο συνιστώντα κράτη που θα διοικούν τις υποθέσεις τους περιγράφει το περιοδικό Economist τον «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έργολου.

Στην αναφορά του στις εξελίξεις στην Κύπρο με τίτλο «Μία αχτίδα ελπίδας», το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι νέες συνομιλίες επαναρχίζουν «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ηγετών, που ήταν προθυμότεροι να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να τερματίσουν τη 40ετή διαίρεση του νησιού».


Διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή τη φορά μπορούν να επιλυθούν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια. Ωστόσο, σχολιάζεται πως είναι υποβοηθητική η ανάμιξη των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως γράφει ο Economist, ο «οδικός χάρτης» για τις νέες συνομιλίες είναι ήδη γνωστός στη Λευκωσία ως «σχέδιο Ομπάμα».

Αναφέρεται επίσης ότι με το ΑΚΕΛ στο πλευρό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του "σχεδίου Ομπάμα".

«Ο κ. Αναστασιάδης, ηγέτης του συντηρητικού Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ο μόνος Ε/κ πολιτικός ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο Αναν. Αυτή τη φορά, έχει το ΑΚΕΛ, τους κομμουνιστές της Κύπρου, με το μέρος του. Μαζί τα δύο κόμματα μπορούν να κερδίσουν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ομπάμα».

Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, το κείμενο υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία. «Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην διψασμένη από ενέργεια Ευρώπη θα ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία. (Το ε/κ σχέδιο για να κτιστεί τερματικό στην Κύπρο και αγωγός στην Κρήτη την Ελλάδα και την Ιταλία κρίνεται ως ακριβό και μη πρακτικό). Η τριμερής συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην προβληματική περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προστίθεται ότι η Κύπρος προσπαθεί εν ολίγοις να βρει τα πόδια της μετά την κατάρρευση των τραπεζών του περασμένου χρόνου. Υποστηρίζει ότι η επανένωση θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα φέρει γρηγορότερα την ανάπτυξη.

____________
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/101115#sthash.VXhgTGzC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου