11 Φεβρουαρίου 2014

Σοφά Κερδοσκοπικά Λόγια II

Αποφθέγματα γνωστών επενδυτών ή κερδοσκόπων και όχι μόνο:

Το βράδυ πρέπει νάχεις την ιδέα, το πρωί την κρίση και το μεσημέρι να παίρνεις την απόφαση. Κατά την αγορά πρέπει νάχεις φαντασία και κατά την πώληση σοφία.
Andre Kostolany

Η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις είναι όταν είναι τρομερά δύσκολο να συγκεντρώσεις το κουράγιο να το κάνεις. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η αγορά είναι σχετικά χαμηλά και οι προοπτικές μαύρες.
Jim Slater

Ρευστοποιήστε με μικρή ζημιά. Τα κέρδη μπορούν πάντα να φροντίσουν τον εαυτό τους. Οι ζημιές ποτέ.
Jesse Livermore

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε την κορυφή μιας κερδοσκοπικής μανίας, όπως είναι αδύνατο να προβλέψουμε τον πυθμένα ή την κορυφή μιας φυσιολογικής αγοράς.
Anthony Gallea - W. Pattalon

Η εκ των υστέρων γνώση μπορεί να είναι πολύ καλύτερος οδηγός: Δείχνει οτι οι μεγάλες τάσεις, είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ακίνητα είτε για επιτόκια, διαρκούν πάντα πολύ περισσότερο απ’ ότι υποδεικνύει η λογική...
Anthony Harris

Ο στόχος είναι πως θα βγάλεις χρήματα από μια ανοδική αγορά, όχι να τρώγεσαι πως και πότε θα τελειώσει.
Barry Rilley

Και εγώ μελετώ σχεδιαγράμματα, ωστόσο μόνο τα μακροπρόθεσμα. Δίνουν μια καλή εικόνα του παρελθόντος μιας μετοχής. Εξάλλου και ο Κομφούκιος είχε πει: «Εσύ διηγήσου μου το παρελθόν και εγώ θα σου αναγνωρίσω το μέλλον». 
Andre Kostolany

Για να βγάλεις χρήματα στο χρηματιστήριο, πρέπει να βρεις κάτι που δεν ξέρει κανείς ή να κάνεις κάτι που δεν κάνουν οι άλλοι επειδή έχουν άκαμπτη νοοτροπία.
Peter Lynch

Όλοι θυμούνται τη σκοτεινή πλευρά του κραχ του 1987, αλλά ξεχνάνε πόσο μεγάλη αγοραστική ευκαιρία ήταν.
Graham Hooper

Τα ανώτατα στελέχη μοιάζουν το ίδιο ανίκανα να αντισταθούν στη βιολογική ανάγκη για συγχωνεύσεις, όσο και τα σκυλιά να κυνηγούν κουνέλια.
Philip Coggan

Το σημαντικό δεν είναι να πέφτετε μέσα ή έξω στις εκτιμήσεις σας, αλλά πόσα χρήματα κερδίζετε όταν πέφτετε μέσα και πόσα χάνετε όταν πέφτετε έξω.
George Soros

Καμιά μεμονωμένη μετοχή δεν πρέπει να αποτελεί πάνω από 5% ενός αντιθετικού χαρτοφυλακίου, κατά προτίμηση λιγότερο. Αυτό σημαίνει ένα χαρτοφυλάκιο με 25-30 διαφορετικές μετοχές για να επιμερίζεται ο κίνδυνος.
A. Gallea - W. Pattalon (Contrarian Investing)

Οι επαγγελματίες και οι κερδοσκόποι δεν νοιάζονται να κάνουν κατ’ αρχήν μακροπρόθεσμες προβλέψεις, αλλά να προβλέψουν τις μεταβολές στη συμβατική βάση αποτίμησης ελάχιστα νωρίτερα από το πλήθος.
John Maynard Keynes

Το παιχνίδι της επαγγελματικής επένδυσης είναι ανυπόφορα ανιαρό για όποιον δεν έχει απολύτως κανένα ένστικτο του τζόγου.
John Maynard Keynes

Ο τρόπος να ξεπεράσετε την απόδοση της αγοράς δεν είναι να κυνηγάτε τον δείκτη αλλά να προσπαθείτε να προβλέπετε τις μεταβολές στις επενδυτικές τάσεις, επικεντρώνοντας σε τομείς και κλάδους που αναμένετε ότι η σημασία τους θα αυξηθεί.
Ian Orton

Ο Soros μου έμαθε ότι όταν έχεις τρομερή εμπιστοσύνη σε μια συναλλαγή, πρέπει να την αρπάζεις απ’ το λαιμό.
Stanley Druckenmiller

Τα μεγάλα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους, αλλά από μια σειρά μικρά πράγματα που συσσωρεύονται.
Vincent Van Gogh

Ούτε εγώ μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί αύριο, αλλά χαρη στην εβδομηντάχρονη πείρα μου, ξέρω τουλάχιστον τι συνέβαινε χθες και τι συμβαίνει σήμερα. Και αυτό είναι ήδη πολύ, γιατί οι περισσότεροι συνάδελφοί μου δεν ξέρουν ούτε αυτό. 
Andre Kostolany

Οι χρηματιστές σας λένε ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, επειδή αυτή τη φορά τα πράγματα είναι αλλιώς. Μην τους πιστεύετε. Τα πράγματα δεν είναι ποτέ αλλιώς.
Jim Rogers

Για να επεδύουμε με επιτυχία, πρέπει να αποκτήσουμε μια ανεξάρτητη στάση και νάχουμε καθαρή σκέψη. Μόνο η μοναχική πορεία θα μας οδηγήσει στον προορισμό μας.
A. Gallea - W. Pattalon

Μην παιδεύεστε να προβλέψετε τι θα κάνει η αγορά, γιατί είναι δύσκολο να το πετυχαίνετε συχνά. Το σωστό είναι να ξέρετε τι θα κάνετε οι ίδιοι σε κάθε περίπτωση. Η σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου είναι το κλειδί και όχι η «μαντεία».
G. Kanzler

Ο «άσχετος» του χρηματιστηρίου ανέχεται περισσότερο τις ζημιές όταν πέφτει το χρηματιστήριο, παρά τα διαφυγόντα κέρδη όταν το χρηματιστήριο ανεβαίνει και αυτός δεν είναι μέσα.
Andre Kostolany

Αν θέλεις να εξαπατήσεις κάποιον, δεν χρειάζεται να αραδιάζεις ψέματα αλλά να επιβεβαιώνεις τις προκαταλήψεις.
Richard Flonagan

Ένας μηχανικός δεν πρέπει να κάνει χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της δουλειάς του. Για ένα κερδοσκόπο όμως το αλκοόλ μπορεί να είναι πλεονέκτημα, γιατί καταργεί κάποιες αναστολές.
Andre Kostolany

Αν η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία ήταν τόσο απλή, δεν θα υπήρχαν άνθρωποι που δουλεύουν σε μεταλλεία, ούτε ξυλοκόποι, ούτε κανένας άλλος που να κάνει βαριές δουλειές. Όλοι θα ήταν κερδοσκόποι.
Andre Kostolany

Ο κόσμος είναι γεμάτος συστήματα, που σαν μοναδικό στόχο έχουν να χωρίσουν τους μωρόπιστους από τα λεφτά τους.
Clay Harris

Όποιος δεν είναι ικανός να διαμορφώσει μόνος του μια γνώμη και να πάρει μια απόφαση δεν πρέπει να παίζει στο χρηματιστήριο.
Andre Kostolany

_____________
Πηγή: Μια επιλογή από δημοσιεύματα στην οικονομική εφημερίδα «Ημερήσια», στη στήλη «Ο Καγκελάριος» του Κώστα Στούπα, το έτος 2006

Σημείωση: H κατανόηση ορισμένων από τα παραπάνω ίσως προϋποθέτουν κάποια γνώση ή εμπειρία του χρηματιστηριακού παιχνιδιού.

Επισήμανση: Τα αναγραφόμενα για τη χρηματιστηριακή κλπ αγορά δεν αποτελούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών ή συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο στο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου