7 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτικό μποϊκοτάζ οι απουσίες ηγετών στο Σότσι

Σε ατμόσφαιρα που θυμίζει την Ολυμπιάδα του 1980 στη Μόσχα, επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, ανοίγουν σήμερα την αυλαία τους οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία με την απουσία από την τελετή έναρξης των πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το γεγονός της πολιτικής εκμετάλλευσης των αγώνων επεσήμανε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. 

Η μετωπική σύγκρουση Κρεμλίνου-Δύσης για την Ουκρανία και οι διεθνείς αντιδράσεις για τη μεταχείριση των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία ρίχνουν τη σκιά τους στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, κάτι που θα υπογραμμίσει σήμερα και η απουσία του Μπαράκ Ομπάμα, της Αγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Ντέιβιντ Κάμερον και άλλων ξένων ηγετών από την τελετή έναρξης.

Όμως ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μιλώντας σε εκατοντάδες δημοσιογράφους στο Σότσι, την παραμονή της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δεν μάσησε τα λόγια του. Κατηγόρησε τους πολιτικούς ηγέτες, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, αλλά χωρίς να τους κατονομάσει, ότι «χρησιμοποίησαν μιαν Ολυμπιάδα για να κάνουν πολιτική διαμαρτυρία και να κερδίσουν πόντους για εσωτερική ή εξωτερική κατανάλωση». Προτιμήσαν να αγνοήσουν την πρόσκληση να παραστούν στην έναρξη των Αγώνων στο Σότσι, προτίμησαν ένα «πολιτικό μποϊκοτάζ» των Αγώνων. Αλλά την πρόσκληση «δεν την έστειλε η Ρωσια. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους την έστειλε, όχι η οργανώτρια χώρα», τόνισε ο κ. Μπαχ. Την ΔΟΕ πρόσβαλαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος και οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα παρευρεθούν στο Σότσι «στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στη Μόσχα για το νόμο εναντίον των ομοφυλοφίλων», όπως δήλωσε ανώνυμη κυβερνητική πηγή στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι στην αμερικάνικη ομάδα που έφθασε στο Σότσι μετέχουν και τρεις γνωστοί «γκέι» αθλητές, ως συνοδοί. Δεν μετέχουν σε κανένα αγώνισμα, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε από αμερικανούς τηλεπαρουσιαστές ως «κίνηση δίχως περιεχόμενο και μάλλον προκλητική».

Ο κόσμος «καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί κάνεις πολιτική επίδειξη σε Ολυμπιακούς Αγώνες», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. «Είναι μια ακόμη ευκαιρία για εντυπωσιακούς τίτλους στα έντυπα, χωρίς να κοστίζει τίποτε».

______________
Πηγές:
www.tovima.gr και www.kathimerini.gr 07.02.20-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου