7 Φεβρουαρίου 2014

Σότσι: Τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Φωτογραφίες

 Φαντασμαγορική, με ταξίδι στην ιστορία της Ρωσίας, ήταν η τελετή έναρξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Η τελετή παρουσίασε σημαντικούς σταθμούς της ρωσικής ιστορίας και κουλτούρας, αλλά και την συνεισφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό και τις επιστήμες. 


«Είναι μεγάλη τιμή που φιλοξενούμε αυτό το μεγάλο γεγονός. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Είμαστε εδώ για να πανηγυρίσουμε για τους νέους ήρωες», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ντμίτρι Τσεβριτσένκο. 


Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ευχαρίστησε όλον τον κόσμο που εργάστηκε για την διοργάνωση. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κήρυξε την έναρξη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Τον Ολυμπιακό Υμνο τραγούδησε η ρωσίδα σοπράνο, Αννα Νετρέμπκο. 


Στην παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες, πρώτη μπήκε στο Στάδιο η ελληνική αποστολή, που θα εκπροσωπηθεί από επτά συνολικά αθλητές και αθλήτριες, με σημαιοφόρο την Παναγιώτα Τσακίρη. Με έναν αθλητή και μία αθλήτρια συμμετέχει και η Κύπρος. 


Τον βωμό άναψαν δύο μεγάλες προσωπικότητες του ρωσικού χειμερινού αθλητισμού, η Ιρίνα Ρομπνίνα, τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ και δέκα φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και ο σημαντικότερος αθλητής του χόκεϊ, ο Βλάτισλαβ Τρέτριακ. 


Η πρώτη αθλήτρια που μπήκε στο στάδιο κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα ήταν η σπουδαία τενίστρια, Μαρία Σαράποβα, η οποία την παρέδωσε στην ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο επι κοντώ, Ελενα Ισιμπάγιεβα. Αυτή με τη σειρά της, έδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον κορυφαίο αθλητή όλων των εποχών στην ελληνορωμαϊκή πάλη όλων των εποχών, Αλεξάντερ Καρέλιν. Ακολούθησε η Αλίνα Καμπάεβα από τις κορυφαίες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής και φημολογούμενη σύντροφος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Καμπάεβα παρέδωσε την Φλόγα στην Ρομπνίνα και τον Τρέτριακ. 

Παρουσία 5.500 αθλητών και αθλητριών από 88 χώρες το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να συγκεντρώσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου τα βλέμματα όχι μόνο για τα 96 αγωνίσματα στα 15 χειμερινά σπορ, αλλά και για όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα, τόσο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όσο και με τις αντιδράσεις στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις πολιτικές του επιλογές.


Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν περίπου 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, η απόφαση του οποίου να παραβρεθεί στην τελετή προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία.

Αντίθετα, δεν έδωσαν το «παρών» ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο λόγος της απουσίας μιας σειράς ηγετών πρώτης γραμμής βρίσκεται στις φτωχές επιδόσεις της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι θα είναι οι πιο δαπανηροί που έχουν γίνει ποτέ. Το κόστος τους εκτιμάται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, μεγαλύτερο από τους Θερινούς Ολυμπιακούς της Αθήνας, του Πεκίνου και του Λονδίνου.

_____________
Πηγές και φωτογραφίες από: www.tanea.gr και www.ethnos.gr 07.02.2014
σχετικά:
Αρχίζουν στο Σότσι της Ρωσίας οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
Πολιτικό μποϊκοτάζ οι απουσίες ηγετών στο Σότσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου