27 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Κριμαίας

Δημοψήφισμα για το μέλλον της περιοχής ανακοίνωσε η βουλή της αυτόνομης Κριμαίας στην Ουκρανία που έχει μετατραπεί σε νέο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων.

«Η βουλή της Κριμαίας θεωρεί ότι η μόνη δυνατή διέξοδος από την παρούσα κατάσταση είναι η εφαρμογή των αρχών της απευθείας εξουσίας του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για όλη την περιοχή με θέμα την ενίσχυση της αυτονομίας και την επέκταση των εξουσιών, ο λαός της Κριμαίας θα μπορέσει να προσδιορίσει μόνος του και δίχως εξωτερικές πιέσεις, το μέλλον του καθεστώτος της αυτονομίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της βουλής. Τόνισε παράλληλα ότι ως αποτέλεσμα της «αντισυνταγματικής κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από ριζοσπάστες εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες, απειλείται η ειρήνη και η ασφάλεια της Κριμαίας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ένοπλοι ενστόλοι είχαν καταλάβει την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας και, αφού οχυρώθηκαν μέσα στα κυβερνητικά κτίρια, ύψωσαν τη ρωσική σημαία, αποσκοπώντας προφανώς στην απόσχιση της Κριμαίας και την ένταξή της στον έλεγχο της Μόσχας.
Παράλληλα ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (στη Σεβαστούπολη) θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο.

Προς το παρόν λοιπόν, η ένταση έχει μεταφερθεί από το Κίεβο στην Κριμαία.

_______________
Πηγή: www.ethnos.gr 27.02.2014
επίσης και το σκίτσο του Πάνου Μαραγκού είναι από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου