25 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom κατά 15% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013 και επέκταση της σύμβασης προμήθειας για άλλα δέκα χρόνια (ως το 2026) προβλέπει η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη ρωσική εταιρία, που ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο:
- Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.
- Η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 393 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου, τιμή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη για μακροχρόνιες συμβάσεις, μέγεθος που ήταν εξ αρχής ο στόχος της ΔΕΠΑ.

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι οι πελάτες της εταιρίας, δηλαδή οι εταιρίες Παροχής Αερίου, οι μεγάλες βιομηχανίες και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα έχουν έκπτωση 10,5% στο τιμολόγιο, ποσοστό που προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Στα θετικά της νέας συμφωνίας προσμετράτε και το γεγονός ότι μειώνεται το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay (που προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αποπληρώνει συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ανεξάρτητα από το αν τις καταναλώνει). Το όριο αυτό είναι σήμερα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και κατά τις πληροφορίες μειώνεται κάτω από τα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Η νέα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom αναμένεται να υπογραφεί ως τα μέσα Μαρτίου.

___________
Πηγή: kathimerini.gr 25.02.2014
http://www.kathimerini.gr/755621/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/symfwnia-depa--gazprom-gia-meiwsh-ths-timhs-toy-fysikoy-aerioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου