21 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Συμφωνία για πολιτική λύση

Υπογράφηκε, σήμερα το μεσημέρι της Παρασκευής, η τελική συμφωνία του προέδρου της Ουκρανίας με την αντιπολίτευση για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, μετά από ένα εφιαλτικό διήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (κάποιοι κάνουν λόγο για 100) στις συγκρούσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων καταστολής και ενόπλων διαδηλωτών.

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα απολέσει ένα μέρος από τις εξουσίες του.

Επίσης ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών.

Και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονταν στη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση, που υπέγραψαν λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές, γνωστοποιώντας παράλληλα την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες.

Το κείμενο της συμφωνίας Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων αναφέρει:
  • Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.
  • Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.
  • Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. 
  • Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.

Οι υπουργοί εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας "χαιρέτισαν" την συμφωνία, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει προηγούμενη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει μια ηγεσία, την οποία ο λαός της δεν θα αντιμετωπίζει «σαν χαλάκι της εξώπορτας, όπου σκουπίζουμε τα πόδια μας».


Πηγή: www.kathimerini.gr 21.02.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου