21 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς αποχέτευση το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής

Στην ανάδειξη του προβλήματος, που μαστίζει την ανατολική κυρίως Αττική, προσπαθεί να συνεισφέρει άρθρο της "Καθημερινής", το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Εικόνα πρώτη. Στην Ανατολική Αττική τα βροχερά βράδια του χειμώνα μια ανυπόφορη δυσοσμία τυλίγει τις πόλεις και τους οικισμούς. Οι αντλίες δουλεύουν στο φουλ, αδειάζοντας τους ξεχειλισμένους βόθρους των πολυκατοικιών στα φρεάτια του δρόμου, με την ελπίδα ότι το νερό θα παρασύρει τα πάντα μακριά. Σε κάποιες περιοχές, οι κάτοικοι αντιμάχονται χρόνια τους βιολογικούς καθαρισμούς, με το επιχείρημα ότι θα ρυπάνουν τις θάλασσές τους. Λες και τα λύματα που ρίχνονται στο δίκτυο ομβρίων καταλήγουν στον ουρανό.

Εικόνα δεύτερη. Σε κάποιο ρέμα ή αφύλακτο πηγάδι της Δυτικής Αττικής, ακόμα και δίπλα σε οικισμούς, ακόμα και τη μέρα, κάποιο βοθρατζίδικο αδειάζει ανενόχλητο το ρυπαρό φορτίο του. Στην ίδια περιοχή, οι γεωτρήσεις αντλούν το μολυσμένο πια νερό για να αρδεύσουν περιβόλια, κήπους, καλλιέργειες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα μεγάλου μέρους της Αττικής -των περισσότερων περιοχών εκτός λεκανοπεδίου- όπου δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο. Την κατάσταση επιδεινώνει η οικονομική κρίση. «Ο κόσμος δυσκολεύεται να δίνει κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα 100 ευρώ στο βυτίο για την εκκένωση του βόθρου. Και έτσι τις ημέρες που βρέχει βγάζουν τις αντλίες και τα χύνουν στον δρόμο. Πού πάνε; Λίγο παρακάτω. Στις αυλές, στα χωράφια, οπουδήποτε, αφού δεν έχουμε δίκτυο ομβρίων», λέει ο κ. Χρήστος Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων- Αρτέμιδας. «Οι πιο φτωχοί τα αδειάζουν όπου βρουν. Κατά περιόδους δημιουργείται μια πολύ άσχημη κατάσταση», λέει ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς, δήμαρχος Ελευσίνας.

Υπό τον φόβο των ευρωπροστίμων, την τελευταία πενταετία, σε αρκετές περιοχές άρχισαν έργα για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών. Οι εκκρεμότητες πολλές:


• Στη Β. Αττική, τα πρώτα τμήματα του δήμου Διονύσου (περιοχές Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης και Κρυονερίου) συνδέθηκαν με την αποχέτευση μόλις το 2011.

• Στον δήμο Κορωπίου-Παιανίας άρχισε η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και αγωγών διάθεσης, ενώ κατασκευάζονται συλλεκτήρες και βιολογικός καθαρισμός στο ΝΑ άκρο του αεροδρομίου.

• Στον δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας, μέρος του αποχετευτικού δικτύου είχε κατασκευαστεί προ ετών, αλλά δεν λειτουργούσε γιατί ήταν ανενεργός ο βιολογικός καθαρισμός. «Τα πρώτα 50 σπίτια συνδέθηκαν στα τέλη Δεκέμβρη», λέει ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης...

• Οι δήμοι Μαραθώνα και Ωρωπού δεν έχουν αποχέτευση.

• Στον δήμο Σαρωνικού, οι περιοχές Καλυβίων και Κουβαρά εκτιμάται ότι θα συνδεθούν μέχρι το καλοκαίρι με τον βιολογικό Μαρκοπούλου.

Η οικονομική κρίση, όπως είναι φυσικό, επηρέασε σοβαρά την προσπάθεια σύνδεσης των νοικοκυριών της Δυτικής Αττικής με το αποχετευτικό δίκτυο, όπου αυτό έχει κατασκευαστεί. Από τη μια πλευρά, οι δήμοι καθυστερούν τα έργα αποχέτευσης λόγω οικονομικής στενότητας. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σύνδεσης του σπιτιού τους με το δίκτυο της αποχέτευσης.

______________
Πηγή: www.kathimerini.gr 21.02.2014
http://www.kathimerini.gr/754905/article/epikairothta/ellada/xwris-apoxeteysh-to-megalytero--tmhma-ths-attikhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου