10 Φεβρουαρίου 2014

Σοφά Κερδοσκοπικά Λόγια I

Αποφθέγματα γνωστών επενδυτών ή κερδοσκόπων και όχι μόνο:

Οι επενδύσεις είναι σαν το μαγείρεμα. Δεν αρκεί να χρησιμοποιείς καλά υλικά, πρέπει να προσθέσεις και το σωστό χρόνο.
Jonathan Guthrie

Η συνήθης ανοδική αγορά περνά με επιτυχία μια σειρά εξετάσεων μέχρι να φτάσει να θεωρηθεί απρόσβλητη και τότε ακριβώς είναι ώριμη για πτώση.
George Soros


Ο πλούτος γέννησε περισσότερους άπληστους ανθρώπους, παρά η απληστία πλούσιους
Τ. Φούλερ

Καμιά προειδοποίηση δεν μπορεί να προφυλάξει τους ανθρώπους όταν τους καταλαμβάνει η επιθυμία να γίνουν γρήγορα πλούσιοι
Λόρδος Όβερστόουν 


Αυτοί που έχουν γνώση δεν κάνουν προβλέψεις. Αυτοί που κάνουν προβλέψεις δεν έχουν γνώση.
Lao Tzu 

Στο χρηματιστήριο δεν υπάρχουν κανόνες. Παίζεις ενάντια στους άλλους επενδυτές, οι οποίοι αξιολογούν τις μετοχές ανάλογα με τη στάση και την αντίληψη που έχουν για το μέλλον. Η στάση και η αντίληψή τους αυτή είναι εφήμερη ή -στην καλύτερη περίπτωση- μεταβαλλόμενη.
George Soros 

Η επένδυση είναι γεμάτη από παράδοξα. Για παράδειγμα, όσο περισσότερη ροή πληροφοριών και ανάλυση έχει, τόσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον να διαπρέψει.
Barry Riley 

Πιστεύω ακράδαντα πως για κάθε τι καλό στη ζωή υπάρχει ένα τίμημα.
Monroe Trout 

Η μανία της αύξησης του πλούτου και η μανία της αύξησης των γνώσεων έχουν κοινά χαρακτηριστικά: Όσο περισσότερα έχει αποταμιεύσει κανείς, τόσο λιγότερα νομίζει ότι κατέχει.
Δ. Καμπούρογλου

Η άδικη απόκτηση χρημάτων δε θα γεννήσει πλούτο, αλλά κίνδυνο.
Ισοκράτης

Για να βγάλεις λεφτά στο χρηματιστήριο πρέπει να πουλάς πολύ νωρίς.
Nathan Rothschild

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος αλλά δυστυχώς σκοτώνει τους μαθητές του.
Hector Berlioz

Μια παραξενιά της ανθρώπινης κοινωνίας, ειδικά στον επενδυτικό τομέα, είναι ότι οι άνθρωποι μιμούνται ο ένας τον άλλον.
Nury Vittachi

Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι περιορίζει τον κίνδυνο, με την υπερβολική διασπορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες γνωρίζει ελάχιστα και τις οποίες δεν έχει κανένα λόγο να εμπιστεύεται ιδιαίτερα.
John Maynard Keynes

Και όμως είναι από τα μεγάλα παράδοξα του χρηματιστηρίου ότι, όταν φαίνεται να έχει φτάσει πολύ ψηλά, ανεβαίνει ψηλότερα και όταν φαίνεται να έχει φτάσει πολύ χαμηλά, πέφτει χαμηλότερα.
William O’ Neil

Η χειρότερη ζημιά που μπορεί να γίνει είναι να κολλάς σε μια χαμένη επιχείρηση.
Susan Gerner

Το χρήμα πλημμύριζε τον κόσμο. Όλα τα χρηματιστήρια βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ένα σορό πιτσιρικάδες που δεν είχαν βγει τρία χρόνια από τη σχολή, έβγαζαν ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Όποτε βλέπετε κάτι τέτοιο, η αγορά πλησιάζει την κορυφή.
Jim Rogers, για το κραχ του 1987


Η περίοδος της μεγαλύτερης απαισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή να αγοράσετε και η περίοδος της μεγαλύτερης αισιοδοξίας η καλύτερη στιγμή να πουλήσετε.
John Templeton 

Η αντίδραση των επενδυτών στην πτώση των τιμών δεν φαίνεται να αλλάζει. Μια κακή εμπειρία τους κάνει να υποχωρούν και να αποφεύγουν ολόκληρη την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην οποία έχασαν χρήματα. Και συνεχίζουν να την αποφεύγουν ανεξάρτητα με το πόσο έχει βελτιωθεί η αξία τους.
Dr Marc Faber

Ο πραγματικός λόγος που οι περισσότεροι τρέιντερ χάνουν σταθερά, είναι ότι εφαρμόζουν καινούργιες πληροφορίες σε παλιές, ακατάλληλες κατηγορίες.
John MacLure

Όταν οι αγορές και οι επενδυτές γίνονται συναισθηματικοί, δημιουργούνται φανταστικές ευκαιρίες, καθώς δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο τι πρέπει να πέσει και στο τι πραγματικά πέφτει.
Yves Tack

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους δυσκολεύονται να επωφεληθούν από την επενδυτική διαδικασία.
Benjamin Graham


Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει να περιμένει τις ευκαιρίες και να μην μπαίνει στον πειρασμό να εκβιάσει τα γεγονότα.
Πρίγκιπας Βίκτωρ Ναπολέων 

_____________
Πηγή: 
Μια επιλογή από δημοσιεύματα στην οικονομική εφημερίδα «Ημερήσια», στη στήλη «Ο Καγκελάριος» του Κώστα Στούπα, το έτος 2005

Σημείωση: H κατανόηση ορισμένων από τα παραπάνω ίσως προϋποθέτουν κάποια γνώση ή εμπειρία του χρηματιστηριακού παιχνιδιού.

Επισήμανση: Τα αναγραφόμενα για τη χρηματιστηριακή κλπ αγορά δεν αποτελούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών ή συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο στο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου