18 Φεβρουαρίου 2014

Το ενεργειακό κόστος λύγισε και τη Χαλυβουργία Ελλάδος

Νέο βαρύ πλήγμα για τη βαριά εγχώρια βιομηχανία μέσα σε μια εβδομάδα. Η Χαλυβουργία Ελλάδος, της οικογένειας Μάνεση, ανακοίνωσε χθες στο προσωπικό της ότι σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο απολύοντας και τους 108 εργαζομένους. Πρόκειται για μια ακόμη βιομηχανία που γονατίζει από το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης.

Είχε προηγηθεί προ ημερών η απόφαση της Χαλυβουργικής, της οικογένειας Αγγελόπουλου, να θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι και τις 31 Μαρτίου το 80% των εργαζομένων της στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου (200 σε σύνολο 263 ατόμων), το σωματείο των οποίων ενημερώθηκε χθες από τη διοίκηση πως μετά την ημερομηνία αυτή «ίσως να μπει και λουκέτο».

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της "Χαλυβουργία Ελλάδος" στον Ασπρόπυργο είναι ουσιαστικά κλειστό εδώ και δύο χρόνια με τους εργαζόμενους για τρεις μήνες τον χρόνο να αμείβονται με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας και τους υπόλοιπους εννέα μήνες να απασχολούνται με τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης, η "Χαλυβουργία Ελλάδος" διατηρεί ένα ακόμη εργοστάσιο στο Βόλο, το οποίο λειτουργεί μόνο βράδυ και οι περίπου 360 εργαζόμενοι αμείβονται με εκ περιτροπής εργασία.

Γενικότερα το πρόβλημα των ελληνικών χαλυβουργιών είναι διττό. Από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά κατά 85% και από την άλλη δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγές αφού το ενεργειακό κόστος που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής σε πολλές περιπτώσεις είναι διπλάσιο σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Η κυβέρνηση, έστω και αργά, φαίνεται να ανησυχεί με το μαζικό φαινόμενο αποβιομηχάνισης και εξετάζει μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους. Θέση πήρε χθες και ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως «θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η εφαρμογή του νόμου για τη "διακοψιμότητα" (πριμοδότηση των μεγάλων βιομηχανιών που μειώνουν την κατανάλωση όταν η ζήτηση για ρεύμα φέρνει το σύστημα στα όριά του) που έχει ψηφιστεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.


Πηγές: www.tanea.gr και www.tovima.gr 18.02.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου