23 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ θα αναλάβει προσωρινά χρέη προέδρου της χώρας, όπως αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία.

Ο Τουρτσίνοφ, στενός σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματός της «Πατρίδα», θα παραμείνει επικεφαλής του κράτους έως τις 25 Μαΐου οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε νωρίτερα τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη. «Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

Η Τιμοσένκο, στις πρώτες δηλώσεις της αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, τόνισε πως «η δικτατορία έπεσε», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα» είπε.

Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα καταστήματα, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, άνοιξαν ξανά σήμερα, με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας να επιστρέφει σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς.
Όμως, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό, οι συγκρούσεις στη χώρα προκάλεσαν 
αυτή την εβδομάδα τον θάνατο 82 ανθρώπων.

______________
Πηγή: www.kathimerini.gr 23.02.2014
επίσης από την "Καθημερινή" είναι και το σκίτσο του Ηλία Μακρή, με τον Πούτιν και τη Μέρκελ να παίζουν σκάκι στην "πλάτη" της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου