22 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Ελεύθερη η Τιμοσένκο, η Βουλή καθαίρεσε τον Γιανουκόβιτς, εκλογές στις 25 Μαΐου

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο και την κήρυξη του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απο την Βουλή, ως συνταγματικά ανίκανου να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Εκλογές προκηρύχθηκαν στις 25 Μαΐου.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η 53χρονη πολιτική αντίπαλος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε καταδικαστεί το 2011 με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας για το φυσικό αέριο που είχε συνάψει με τη Ρωσία. Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις είχαν χαρακτηρίσει τη δίκη πολιτική.

Η Τιμοσένκο χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο, στην πόλη Χάρκοβο, δηλώνοντας πως «η δικτατορία έπεσε».

Την ίδια στιγμή το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου.

Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε καταδικάσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα: 
«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είχε πει, δηλώνοντας ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί.

Πηγή: 
www.tanea.gr 22.02.2014  19.00
http://www.tanea.gr/news/world/article/5089657/oykrania-apofylakisthke-h-gioylia-timosenko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου