10 Μαΐου 2014

Για τι ψηφίζουμε στις Περιφερειακές Εκλογές;

Λίγες μέρες πριν από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές και αρκετοί εκλογείς δεν γνωρίζουν στην πραγματικότητα για τι ακριβώς ψηφίζουν, ειδικά όσον αφορά στην Περιφέρεια, ένα καινούργιο θεσμό που άρχισε να λειτουργεί ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. 

Κάποια σε γενικές γραμμές ενημέρωση, από "Το Βήμα", στη συνέχεια:

Ως συνήθως, συζητάμε για τα πάντα εκτός από την ουσία: Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας είναι ένα βήμα εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού τα όργανα και οι δομές της συγκεντρώνουν σοβαρές αρμοδιότητες.

Στην πράξη, όπως ορίστηκε από τον «Καλλικράτη», η Περιφέρεια – ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα συμπληρωματικά όργανα ελέγχου και διοίκησης, συγκροτούν μια «μίνι-κυβέρνηση» σε τοπικό επίπεδο. Η «κυβέρνηση» αυτή:
  • Τροφοδοτείται με πόρους από την κεντρική διοίκηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τους δικούς της μηχανισμούς.
  • Έχει την ευθύνη για κρίσιμες υποδομές, όπως είναι τα οδικά δίκτυα, η αποχέτευση, η ύδρευση.
  • Συντονίζει δράσεις μεγάλης στρατηγικής και πρακτικής σημασίας, όπως είναι οι αστικές αναπλάσεις, οι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις, αλλά και η υποστήριξη των Δήμων για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.
  • Συνεχίζει να έχει τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, εξυπηρετώντας πέντε εκατομμύρια πολίτες.
Όμως ο θεσμός της Περιφέρειας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Ένα από τα πιο βασικά είναι η αναντιστοιχία αρμοδιοτήτων και πόρων: η Περιφέρεια δεν μπορεί να επωμίζεται ευθύνες χωρίς να διαθέτει τους αντίστοιχους πόρους, ενώ γενικότερα βασική επιδίωξη για τη θετική πορεία των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο πλήρης απογαλακτισμός τους από την κεντρική διοίκηση.

Πηγή: tovima.gr 10.05.2014. 
Ολόκληρο το άρθρο της Άννας Παπαδημητρίου στο http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=594387

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου