10 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Εντατικές προετοιμασίες για το δημοψήφισμα παρά τις εκκλήσεις για αναβολή

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς το δημοψήφισμα, που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο Κυριακή με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, παρά το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.

Την ίδια ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαριούπολη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας σκότωσαν περίπου 20 φιλορώσους αυτονομιστές κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Μαριούπολη, στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 «τρομοκρατών» να εισβάλουν στο κτίριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου. Κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη. Εξάλλου ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, όπως ανέφερε ο ίδιος (στη σελίδα του στο Facebook)*.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μαριούπολη (στο νότιο τμήμα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στην Αζοφική θάλασσα) και την πέριξ περιοχή διαμένει ο κύριος όγκος των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Παράλληλα την οργή του Κιέβου και της Δύσης προκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος χθες Παρασκευή, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Στη Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Αντίστοιχα στην Ουκρανία, οι εορτασμοί ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια σεμνή τελετή σε ένα πάρκο, παρουσία του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ. "Πριν από 69 χρόνια πολεμήσαμε μαζί με τη Ρωσία ενάντια στο φασισμό (...) Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία", είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι "στρατιωτικές επιχειρήσεις" στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στις ρωσόφωνες επαρχίες.

Από την πλευρά τους η Γερμανία και η Γαλλία απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες αναφέρουν: «Αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες (για τη Ρωσία) θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014».

Στη φωτογραφία: Φιλορώσοι ακτιβιστές στο Ντονέτσκ

Πηγές: από άρθρα στο www.tanea.gr 10&9/05/2014
* http://www.tanea.gr/news/world/article/5118194/oykrania-toylaxiston-oktw-nekroi-se-sfodres-sygkroyseis-sth-marioypolh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου