14 Νοεμβρίου 2014

Συριακή έξοδος με την Ευρώπη στον ορίζοντα

Οδοιπορικό της Wall Street Journal στη Χίο 
από το: astraparis.gr 

Η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει σήμερα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, εκτενές ρεπορτάζ με οπτικοακουστικό υλικό (εδώ) για την έξοδο Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς τη Χίο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης, που καταβάλλει η ελληνική ακτοφυλακή στο νησί. 

Το ρεπορτάζ της χιώτικης καταγωγής δημοσιογράφου της εφημερίδας, Ματίνας Στεβή (θυγατέρας του Γιάννη Στεβή, του Αστραπάρη), πραγματοποιήθηκε στο νησί μας στα τέλη Σεπτεμβρίου και κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων.

Η δημοσιογράφος συμμετείχε σε αποστολές έρευνας και διάσωσης προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Χίου, για δύο συνεχόμενες νύχτες με τα πληρώματα του Λιμενικού.

Η ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Wall Street Journal, στην οποία παρουσιάζεται το ρεπορτάζ, με τίτλο «Συριακή Έξοδος: Πρόσφυγες Διασχίζουν Στενό Θαλάσσιο Πέρασμα με την Ευρώπη στον Ορίζοντα», ενσωματώνει βίντεο από δραματικές στιγμές διάσωσης δεκάδων προσφύγων, ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά.

Δεν τους σταματούν ούτε οι καταιγίδες

Στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, εντοπίσθηκαν από το Λιμενικό 14 άτομα – μετανάστες, στην περιοχή Παναγιάς Οινουσσών, τα οποία επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος. Ακολούθησε καταδίωξη για τη σύλληψη του Τούρκου διακινητή, ο οποίος αναγκάστηκε να προσαράξει στο νησάκι.
Το περιστατικό συνέβη την ώρα της καταιγίδας που έπληττε όλη τη Χίο, γεγονός που δείχνει ότι το μεταναστευτικό ρεύμα δεν εμποδίζεται ούτε από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η φωτογραφία είναι της Ματίνας Στεβή από το ρεπορτάζ της Wall Street Journal

Πηγή: http://astraparis.gr 14.11.2014
Συριακή έξοδος με την Ευρώπη στον ορίζοντα Οδοιπορικό της Wall Street Journal στη Χίο 
Περισσότερα στο:
http://online.wsj.com/articles/a-syrian-exodus-refugees-cross-narrow-sea-passage-with-europe-on-horizon-1415950113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου