14 Νοεμβρίου 2014

Phelps: Καινοτομία η λύση

«Για να υπάρξει εγχώρια καινοτομία από τη βάση», η οποία είναι απαραίτητη για να υπάρξει μαζική ευημερία, «χρειάζεται δυναμισμός στην κοινωνία». Και για να υπάρξει δυναμισμός, «πρέπει η κοινωνία να ανέχεται την αποδιοργάνωση που οι καινοτομίες των επιχειρήσεων προκαλούν», τόνισε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Εντμουντ Φελπς (Edmound Phelps) στην ομιλία του στο μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Harvard Business School Club of Greece.

Και o καθηγητής Εντμουντ Φελπς, συνέχισε λέγοντας: Αντιθέτως, «σε μια συντεχνιακή κοινωνία, η καινοτομία πνίγεται σε έναν ιστό κοινωνικής προστασίας, καθώς κυβερνήσεις και παγιωμένα συμφέροντα έχουν την ελευθερία να αποκλείουν νέους παίκτες που μπορεί να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού».

Μίλησε επίσης για τις δυνάμεις της «χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας» που κυρίευσαν την Ευρώπη ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. «Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έπαιξαν έναν ρόλο στην κρίση, αλλά υπήρχαν ευρύτερες τάσεις» που προϋπήρχαν της κρίσης, είπε.

Το μήνυμα του Φελπς ήταν ότι δεν αρκεί να εστιάζουμε στη «μηχανική της οικονομίας», καθώς νοσεί το πνεύμα της – ο ατομικισμός και η διάθεση για προσωπική εξερεύνηση που χαρακτηρίζουν τη μοντέρνα Δύση.

Στην ίδια εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο επενδυτής και πρόεδρος του HBS Club of Greece Στέλιος Ζαββός, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Raycap Κωνσταντίνος Αποστολίδης. 

Στη φωτογραφία: Οι κ. Γκ. Χαρδούβελης, Λ. Παπαδήμος και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Columbia Εντ. Φελπς. 

* Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Columbia Edmound Phelps κατέκτησε το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2006. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr
περισσότερα στα:
http://www.kathimerini.gr/791881/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/felps-den-arkei-h-mhxanikh-ths-oikonomias
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/879807/gk-xardoubelis-oi-metarruthmiseis-prepei-na-sunexistoun

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου