13 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού

Με την αποκάλυψη του σκελετού και των κινητών ευρημάτων σε βάθος 1,60 μέτρων, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, τα σενάρια για την ταυτότητα του νεκρού άρχισαν και πάλι να φουντώνουν:

Οι επίσημες ανακοινώσεις τροφοδότησαν στην τοπική κοινωνία έντονη φημολογία και μύχιες ελπίδες, ότι ο νεκρός είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Σε ποιον άλλον «θνητό», έλεγαν όσοι πρόωρα αποφαίνονταν, εκτός από τον Αλέξανδρο θα αποδίδονταν «λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής» ή τι σημαίνει η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση ότι «ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα καθώς μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή του μοναδικού αυτού ταφικού ευρήματος;».

Ολα αυτά, βεβαίως, διαψεύδονταν από τους αρμόδιους της ανασκαφής, που μετέδιδαν ότι ουδέποτε ανέφεραν όνομα νεκρού και πολύ περισσότερο αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επέμεναν δε, ότι μόνο η ανάλυση DNA θα δώσει απάντηση στο εάν είναι γυναίκα ή άντρας και στη συνέχεια θα ερευνηθεί η ταυτότητά του. Μια τέτοια διαδικασία, όμως, απαιτεί χρόνο.

Η αναφορά από την αρχαιολογική ομάδα για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, τόνωσε την πεποίθηση ορισμένων ότι πιθανώς πρόκειται για τον επιστήθιο φίλο του Αλέξανδρου, τον Ηφαιστίωνα.

Άλλοι πάλι επιμένουν ότι πρόκειται για την δυναμική Ολυμπιάδα (φωτογραφία αριστερά), τη σύζυγο του Φιλίππου Β´ και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα το έτος 316 π.Χ κατόπιν εντολής του Κάσσανδρου .

Κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για τον Νέαρχο, τον επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία, τον οποίο αρχικά ο Φίλιππος Β΄είχε εξορίσει στην Αμφίπολη.

Τα οστά πάντως θα εξεταστούν από ειδικούς επιστήμονες για ταυτοποίηση όσον αφορά το φύλο και την ηλικία και μέχρι το άκουσμα των συμπερασμάτων του πορίσματος ένα είναι σίγουρο: Οι εικασίες και οι φήμες για την ταυτότητα του νεκρού θα δίνουν και θα παίρνουν... 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου