2 Μαρτίου 2015

Για συζήτηση, όχι για ψήφιση, η δανειακή σύμβαση στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποφάσισε τελικά να φέρει άμεσα στη Βουλή, προς συζήτηση (και όχι προς ψήφιση) και μόνο σε επίπεδο αρχηγών, το θέμα της παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Ειδικότερα στο "ανεπίσημο σημείωμα" του Μαξίμου, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει άμεσα στη Βουλή σε συζήτηση το θέμα της δανειακής σύμβασης. Δημόσια λοιπόν θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις...
- Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
- Η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη. Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών...
- Σημειώνεται ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.
- Κεντρικός στόχος ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος (μνημόνιο) επιτεύχθηκε. Σ’ ότι αφορά το δεύτερο (δανειακή σύμβαση) πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας...
- Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».
- Η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία 142Α του κανονισμού της Βουλής, την οποία προκρίνει η Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση, προβλέπει: Ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό η διάρκειά της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας. Oι Πρόεδροι των ΚΟ της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για πέντε (5) λεπτά της ώρας έκαστος. Μικρότεροι χρόνοι προβλέπονται για την απάντηση του Πρωθυπουργού, την δευτερολογία των Προέδρων των KΟ της Αντιπολίτευσης, καθώς και την δευτερολογία του Πρωθυπουργού. Όσο για τους βουλευτές θα αρκεστούν στο ρόλο του θεατή. 

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr 02.02.2015






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου