2 Μαρτίου 2015

ESM προς Αθήνα: Το Μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης

Στον χορό των προειδοποιήσεων προς την κυβέρνηση Τσίπρα εισήλθε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ο συνήθως «σιωπηλός» οργανισμός που εδρεύει στο Λουξεμβούργου και του οποίου προϊσταται ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέδωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι καμία εκταμίευση χρημάτων δεν μπορεί να γίνει προς την Ελλάδα χωρίς συμμόρφωση με το Μνημόνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους τρεις θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το "tovima.gr", στην ανακοίνωσή του ο ESM απαντά επίσης στο ερώτημα περί της σύνδεσης της δανειακής σύμβασης με το Μνημόνιο.

Όπως αναφέρει ο καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός, η δανειακή σύμβαση (Master Financial Assistance Facility Agreement – MFFA), που υπεγράφη από τον EFSF (σσ. τον προκάτοχο του ESM), την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς και η χρηματοδότηση που αυτή διασφαλίζει, έχει ως προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Επιπλέον όμως, το γεγονός ότι η δανειακή σύμβαση χρειάστηκε να επεκταθεί μέχρι σήμερα δύο φορές μετά την αρχική λήξη της στις 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν σημαίνει ότι αποκόπτεται από το Μνημόνιο. Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, το Μνημόνιο είναι ένα κείμενο που ανανεώνεται και αναθεωρείται συχνά και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται επέκταση είναι διότι «δεν έχει ημερομηνία λήξεως».

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς το Μνημόνιο, που αν και διακριτό έγγραφο συνδέεται μαζί της ενώ δεν χρειάζεται επέκταση καθώς ισχύει εις το διηνεκές…

Όμως, σε σχόλιό της η ελληνική κυβέρνηση εμμένει ότι 
«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη». 

Πηγή: www.tovima.gr 02.03.2015
ESM προς Αθήνα: Το Μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξεως

Σχετική ανάρτηση:
Για συζήτηση, όχι για ψήφιση, η δανειακή σύμβαση στη Βουλή


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου